Visszavonták a MÁV ÁBE engedélyét

Vágólapra másolva!
Augusztus 16-tól szerződhetnek új biztosítóval a MÁV ÁBE-nél kötelező felelősségbiztosítással rendelkező autósok. Addig azonban mindegyiküknek rendeznie kell a harmadik negyedéves díjhátralékát.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki ülésén véglegesítette döntését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a MÁV Általános Biztosító Egyesület engedélyének visszavonásáról, és augusztus 16-tól tette lehetővé az ügyfelek átszerződését más biztosítóhoz.

Veres János pénzügyminiszter szerdán adta előzetes hozzájárulását a MÁV ÁBE tevékenységi engedélyének visszavonásához, miután a PSZÁF kedd este érkezett levelében részletesen megindokolta, miért kéri azt. Veres János döntéséről levélben tájékoztatta Farkas Istvánt, a PSZÁF elnökét, és felhívta rá a figyelmet, hogy az engedély visszavonásáról szóló felügyeleti határozat hatályba lépésének napját kellő körültekintéssel kell megválasztani: fontos, hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre új biztosítás megkötésére, de az átmeneti időszak a lehető legrövidebb legyen.

A mostani döntés értelmében ez az időszak augusztus 15-ig szól - addig kell tehát az ügyfeleknek új biztosítót választaniuk, amely a szerződéskötést követően vállal fedezetet az esetleges károkra. Azon jelenleg kgfb-szerződéssel rendelkező tagok, akik eddig az időpontig nem választanak új biztosítót, a továbbiakban károkozásuk esetén közvetlenül kötelesek állni az általuk okozott károk költségeit.

MÁV ÁBE valamennyi egyesületi tag számára postán tájékoztatást küld az átszerződéssel kapcsolatos technikai tudnivalókról, és ezeket napilapokban megjelentetendő hirdetésekben, honlapján és más kommunikációs csatornán is közzéteszi. A tagok külön postai küldeményben kapják meg az átszerződéshez szükséges kártörténeti igazolásukat - közölte csütörtökön a PSZÁF.

Azok az egyesületi tagok, akik befizetik a 2008. III. negyedévére vonatkozó kgfb-díjukat, és ezt igazolják, bónuszfokozatuknak megfelelően szerződhetnek át új biztosítójukhoz. A díjat meg nem fizető, bónusz fokozatú tagok A00-ás fokozatú besorolást kapnak választott biztosítójukól, a málusz fokozatúak besorolása megmarad. Az átvevő biztosító saját tarifájának megfelelően visszamenőlegesen is kérni fogja az elmaradt díj kiegyenlítését tőlük.

Mivel a MÁV ÁBE eszközei nem nyújtanak teljes mértékben fedezetet az eddig okozott károkra, a meglévő kötelezettségeket az Egyesület a következő kielégítési sorrendben teljesíti:
1. járadékfizetési kötelezettségek;
2. természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk;
3. nem természetes személyek által okozott személyi sérüléses károk (kivéve a nagy anyagi teherbírású személyek kárai);
4. természetes személy által okozott, 300 ezer forintnál nagyobb összegű vagyoni károk;
5. nem természetes, nagy anyagi teherbírású személy által okozott személyi sérüléses károk;
6. egyéb kárkifizetések.

A kgfb üzletág tevékenységi engedélye mellett a felügyelet augusztus 15-ével a MÁV ÁBE egyéb biztosítási ágazataira (casco, lakásbiztosítás stb.) vonatkozó tevékenységi engedélyét is visszavonta. A kgfb-ágazat kapcsán érintett kárkifizetéseket a jogszabály alapján az egyéb ágazatok kifizetései elé kell sorolni.

A PSZÁF július 25-én kezdeményezte a MÁV ÁBE tevékenységi engedélyének visszavonását, mert a biztosító július 24-i rendkívüli közgyűlésén a tagok többsége szavazással elutasította azt, hogy tagdíj-kiegészítéssel, pótbefizetés teljesítésével rendezzék az egyesület helyzetét, ezáltal megszüntve a tartalék- és tőkehiányt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről