A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az infláció nyomasztja a Fedet

Vágólapra másolva!
Az infláció erősödésének hatására egyfajta konszenzus kezd kialakulni az USA jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) héjái és galambjai között atekintetben, hogy a döntéshozóknak elsősorban az árnyomás alakulására kell figyelniük - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A héják már kevésbé hangoztatják, hogy minél hamarabb szigorítani kell, a galambok viszont belátják, hogy az olajárak csökkenése nem jelenti feltétlenül az inflációs kockázatok enyhülését - írta a Financial Times. A közeledés oka annak felismerése, hogy az inflációs kockázat már nem annyira az élelmiszerek és az energiahordozók emelkedésének következménye, hanem annak, hogy a nyersanyagárak eddig végbement emelkedése más területeken is növeli az árnyomást és fokozza az inflációs várakozásokat. Ebből következően az eddiginél is jobban figyelnek a maginfláció alakulását mutató adatokra.

A Fed két döntéshozója, Richard Fisher, a dallasi Fed elnöke és Jeffrey Lacker, a Fed richmondi körzetének elnöke, akiket a héják között tartanak számon, kedden úgy nyilatkoztak hogy a Fednek készen kell állnia a szigorításra, ha a növekedés lassulása nem hozza magával az infláció mérséklődését, ami korábbi kemény álláspontjuk enyhülését jelenti. A galambok viszont elfogadták, hogy az árnyomás enyhítése érdekében bele kell nyugodni abba, hogy a gazdaság hosszabb ideig gyengélkedni fog.

Rekordadatok születtek

Az inflációs nyomás növekedésére utal a kedden közzétett adat, amely szerint a termelői árak júliusban 1,2 százalékkal emelkedtek havi és 9,8 százalékkal éves összehasonlításban. Ez utóbbi 1981 júniusa óta a leggyorsabb ütemet jelenti.

A változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított termelői maginfláció 3,5 százalék volt, ami 1991 óta nem látott magas érték. A vártnál kedvezőtlenebb adat nyomán gyengültek a részvényindexek és erősödött a dollár a kamatemelési várakozások miatt.

A lakáspiac folytatódó gyengélkedését jelzi az ugyancsak kedden közzétett adat, amely szerint júliusban 11 százalékkal kevesebb lakás építése kezdődött meg, mint júniusban. Ez annualizált szinten 965 ezer megkezdett építkezést jelent, ami 1991 márciusa óta a legalacsonyabb szám és tavaly júliushoz képest 30 százalékos zuhanást jelent.

Építési engedélyből 17,7 százalékkal adtak ki kevesebbet - tájékoztat a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!