Hernádi: helyes volt a Mol stratégiája

Vágólapra másolva!
A Mol védekezési stratégiája helyességének beigazolódását látja Hernádi Zsolt abban, hogy az OMV osztrák energiacég - az Európai Bizottság versenypiaci aggályaira hivatkozva - a múlt héten visszalépett az összefonódásra bejelentett szándékától.
Vágólapra másolva!

A Profil osztrák politikai-gazdasági hetilap hétfői számában megjelent nyilatkozatában a magyar cég elnök-vezérigazgatója kijelentette: egyértelműen bebizonyosodott, hogy "megfelelően védekeztünk, és sikerült megóvnunk részvényeseink érdekeit". Világossá tette azt is, hogy nem a Mol-t terheli a felelősség azokért a károkért, amelyek a két céget érték a "szerencsétlen eljárás" során.

A magazin megjegyezte, hogy az összefonódási kísérlet kudarcba fulladása ellenére az OMV továbbra is téma marad Magyarországon, elvégre a Mol-ban birtokolt 20,2 százalékos tulajdonrészével nagyrészvényesnek számít. Hernádi Zsolt ezzel kapcsolatban közölte, hogy a Mol nem foglalkozik az OMV részéről indított indokolatlan és mértéktelen támadásokkal, sem pedig az "átvételi harcban aratott sikerünkkel". "Bízom benne, hogy a 20 százalékos OMV-részesedést illetően sikerül majd olyan megoldást találnunk, amely mindkét fél megelégedésére szolgál" - mondta anélkül, hogy részleteket elárult volna.

A Profil az egész ügyről egyébként az írta, hogy amilyen nagy dérrel-dúrral kezdődött egy évvel ezelőtt, ugyanolyan hirtelen ért véget, amikor az OMV bejelentette, hogy az Európai Bizottság versenyjogi kifogásai miatt visszakozik a Mol átvételére irányuló szándékától. A hetilap szerint Brüsszel némiképp megorrolt az összefonódási vizsgálatot kezdeményező osztrák cég időelőtti visszalépése miatt, és elhárította magáról a felelősséget a fiaskó miatt, elvégre még semmilyen döntést nem hozott.

Az uniós eljárásnak hivatalosan szeptemberben kellett volna befejeződnie, de már előzetesen olyan jelzések érkeztek Brüsszelből - és az OMV nyilván ezekre alapozta visszavonulási álláspontját -, amelyek szerint a bizottságnak, nem utolsósorban fogyasztóvédelmi szempontokból, erős fenntartásai vannak a tervezett egyesülés versenypiaci kihatásaival szemben.

A Mol elnök-vezérigazgatója a Profilban leszögezte, hogy a maga részéről nem osztja a bizottságnak címzett bírálatokat, ellenkezőleg, a "versenypiaci hatóság teljességgel korrekt és professzionális munkát végzett".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről