Panelprogram indul Szegeden

Vágólapra másolva!
Százötvenöt iparosított technológiával készült épület, csaknem 5200 lakás felújítását támogatja idén a szegedi önkormányzat, a rekonstrukció teljes költsége meghaladja a 6,7 milliárd forintot - tájékoztatta Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Az idei panelrekonstrukciós pályázatra összesen 156 lakóközösség jelentkezett Szegeden, egy kivételével valamennyit támogatja az önkormányzat, s a pályázatokat továbbította a minisztériumba - közölte az alpolgármester.

A felújítások teljes költsége 6,75 milliárd forint, ebből 3,179 milliárd a lakástulajdonosok saját ereje, 2,239 milliárd az állami, 1,332 milliárd forint pedig az önkormányzati támogatás.

2002 óta - az idei pályázókat is beleszámolva - 533 épület, mintegy 18.600 lakás vett, illetve vesz részt a panelrekonstrukciós programban. A felújítási munkák teljes költsége 17,5 milliárd forint, ebből csaknem 5 milliárd forint önkormányzati forrás. Szegeden mintegy 73 ezer lakás van, ebből 26,5 ezer iparosított technológiával épült, s ezek 70 százalékát már korszerűsítették vagy a közeljövőben felújítják - tudatta Szentgyörgyi Pál.

A szegedi közgyűlés az éve elején döntött arról, hogy differenciálttá teszi a panellakások felújításához nyújtott önkormányzati támogatást. Ha legalább egy tulajdonos a felújítandó lakásban él, az önkormányzat az egyharmados állami támogatást a beruházás költségének 50 százalékára egészíti ki. Ha valamennyi ott lakó tulajdonos nyugdíjas, általános iskolai vagy középiskolai tanuló, illetve nappali tagozatos hallgató valamely felsőoktatási intézményben, akkor az önkormányzat a rekonstrukció költségeinek egyharmadát fedezi, az ugyanekkora állami támogatás mellett.

Azok a lakástulajdonosok, akik nem a felújítandó ingatlanban élnek - az önkormányzat becslése szerint az érintett lakások 15-20 százaléka ilyen - csak az állami támogatást kapják meg a rekonstrukcióhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!