Diákhitel: lejár az első határidő

Vágólapra másolva!
Bár a diákhitelt igénylők száma az utóbbi években csökkent, ez nem a konstrukció feltételeinek változásával magyarázható, továbbra is a legolcsóbb forinthitelek közé tartozik. A folyamat hátterében a felsőoktatásba jelentkezők számának mérséklődése áll. A közelmúltban indult tanévben havonta tízezer forinttal nagyobb összeget igényelhetnek a diákok, akiknek legkésőbb ma be kell adni igénylésüket, hogy október 15-én pénzhez jussanak.
Vágólapra másolva!

Szeptember 15-én, hétfőn jár le a határidő, ameddig a diákhitelt újonnan kérőknek be kell nyújtaniuk az igényüket ahhoz, hogy az első folyósítási napon, október 15-én megkapják a pénzüket. Természetesen, akik már korábban is kaptak kölcsönt, nem kell újra igényelniük, de az új kérelmezőkkel együtt nekik is célszerű szeptember közepéig beiratkozni, bejelentkezni a tanintézetükbe, mert diákhitelt csak aktív beiratkozott hallgató kaphat.

Újdonság, hogy az idei tanévben a havonta kapható maximális összeg tízezer forinttal növekszik: az államilag finanszírozott képzésben részt vevők havonta legfeljebb 40, a költségtérítéses rendszerben tanuló diákok pedig maximum 50 ezer forintra tarthatnak igényt.

Lesznek olyanok, akik továbbra is a 15, 21, 25, illetve 30 ezer forintos havi juttatást választják. A hallgatók egy összegben is felvehetik a hitelt: október közepén így a költségtérítésesek akár 250 ezer forinthoz is hozzájuthatnak, míg az államilag finanszírozottak 200 ezer forintot kaphatnak.

A következő határidő: szeptember 30.

A régi ügyfeleknek szeptember 30-ig kell nyilatkozniuk, szeretnének-e módosítani a múlt tanévhez képest a feltételeken, például több vagy kevesebb hitelt szeretnének. A beadványnak - a cég honlapjáról letölthető, úgynevezett "összegmódosító dokumentumnak" - szeptember 30-ig kell beérkeznie postán a Diákhitel Központhoz (DK) - sorolta a feltételeket Őri András, a szervezet kommunikációs vezetője.

Akkor is értesíteni kell a társaságot, ha a hallgató máshol folytatja tanulmányait. A Diákhitel Központ ugyanis minden hónap végén tájékoztatást kér a tanulmányi osztálytól, hogy a tanuló még mindig hallgatói jogviszonyban áll-e az adott intézménnyel. Ha nemleges válasz érkezik, akkor az ügyfél a "törlesztési szakaszba" kerül, a továbbiakban nem kap hitelt.

Aki lekési az első határidőt és szeptember 15. után nyújtja be igénylését, az sem esik el a diákhiteltől. December 15-ig nyitva áll az ajtó, ezután azonban már az őszi szemeszterre nem lehet kölcsönt kérni. (A tavaszi időszakra május 15-ig lehet jelentkezni.)

Arra nincs lehetőség, hogy valaki visszamenőlegesen megkapja a korábbi, új igénylése előtti szemeszterekre esedékes összeget is - figyelmeztetett a Diákhitel Központ szóvivője.

A BAR-lista sem kizárt

A lakcímváltozásról szintén tájékoztatni kell a rendszer működtetőjét, különben eleshetünk a kapcsolattartás lehetőségétől. A legrosszabb esetben, ha az ügyfelet nem érik el a felszólító levelek, vagyis eltűnik a DK szeme elől, és tartozásának összege 90 napon túl is meghaladja a minimálbér összegét, akkor a Központi Hitelnyilvántartó Rendszerbe (KHR - régebben ezt hívták BAR-listának) is bekerülhet a fiatal ügyfél, így a következő években nem kap majd hitelt a bankoktól.

Szerencsére csak nagyon kevesen jutnak el idáig. Éppen az ilyen eseteket megelőzendő indul szeptemberben a DK új SMS-alapú ügyfélkommunikációs csatornája. Mindazokat az ügyfeleket, akik erre engedélyt adnak, SMS-ben figyelmeztetik majd, ha hátralékuk keletkezik.

Fotó: MTI

A hiteligénylés maximum harminc percig tart, a postahivatalokban 300 forintot kell fizetni, a Diákhitel Központtal együttműködő bankok rendszerint ingyen intézik a papírmunkát. A kérelemhez feltétlenül szükséges a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adószám, illetve rendelkezni kell lakossági folyószámlával.

A pénzintézetek kedvezményes csomagokat is kínálnak a diákhiteles ügyfeleknek. Bár az első években elképzelhető, hogy a diákszámlán veszít a bank, a későbbiekben várhatóan egy, az átlagnál várhatóan jobban kereső diplomás ügyfélre tesznek szert.

Külföldön tanuló diákok is kaphatnak hitelt

A külföldön tanuló magyarok is felvehetik a diákhitelt, ha a hallgató nem múlt el 40 éves és olyan felsőoktatási intézménybe jár, amely az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban van. (Az EGT tagjai jelenleg az Európai Unió tagállamai, Izland, Norvégia és Liechtenstein.) Mindez nem elég, mert a diákhitelhez a magyar Oktatási Hivatalnak is el kell fogadnia ezt a külföldi képzést.

Viszonossági alapon az EGT-ből érkező diákok is kérhetnek hitelt, ehhez azonban az illetőnek benne kell lennie a lakcímnyilvántartásban.

Spórolási tippek egyetemistáknak

Figyeld a kiadásokat. Kövesd nyomon a családi kifizetéseket: ki fizet és miért. Ha nem tartod számon a költségeket, az valótlan elképzelésekhez vezet.
2. Készíts költségvetést. Kategorizáld a kiadásokat, ezáltal meg tudod figyelni, mire adsz ki különösen sokat, vagy éppen keveset. Havonta érdemes elszámolni a kiadásokkal és a bevételekkel.
3. Tanulj a hibáidból. Ha elszámoltad magad a pénzügyeidben, gondold át újra a helyzetet, hol rontottad el, és máskor igyekezd kiküszöbölni a hibákat.
4. Vigyázz a hitelkártyáddal. A leghasznosabb, ha maximalizálod a napi limitedet, ezzel is odafigyelve a kiadások csökkentésére.
5. Részmunkaidős állás. Jó, ha már az elején a tanulmányaidnak megfelelő állást találsz, de ha ez nem megy, sajnos akkor is kell pénzt keresni. A részmunkaidős állások mellett jut idő minden másra, és már iskolás éveid alatt is felelősségre tanítanak.
6. Mondj nemet. Válogasd meg a szabadidős programokat és válaszd a pénztárcádhoz legközelebb állót.
7. Tanulj meg főzni. Sokat megtakaríthatsz, ha kihagyod a gyorséttermeket. A főzés kreatívvá tesz, szórakoztató, ha a barátokkal együtt teszitek, és a spórolás egyik legjobb módja.

A CNN Money összeállítása

Az elmúlt években egyre kevesebben vettek fel kölcsönt, a 2005/2006-os tanévben még 97 275, egy évvel később 95 203, a múlt tanévben pedig 84 001 tanuló részesült a hitelben. A visszaesés azonban nem a diákhitel feltételeinek változásával magyarázható - az indok sokkal prózaibb, a felsőoktatásban évről évre kevesebben jelentkeztek, tehát az új igénylők száma is csökkent.

Az Országos Felvételi Információs Központ felmérése szerint a továbbtanulásra jelentkezők számának csökkenése mögött nem állnak demográfiai tényezők. Az érettségiző korosztályok létszáma nem lett kisebb, és az elmúlt 1-2 évben
ráadásul meg is állt a jelentkezői létszám csökkenése ebből a körből. Ugyanakkor a felmérés rámutat arra, hogy a felsőoktatás az utóbbi években egyértelműen vesztett vonzerejéből, mégpedig jellemzően a húsz-harminc éves korosztály körében.

Olcsó hitel - kevés rossz adós

A diákhitel egyébként számos előnye mellett a legolcsóbb lakossági szabad felhasználású forinthitelnek számít. Az éves kamata 9,5 százalék, míg a jegybank legutóbb publikált közleménye szerint júliusban a lakossági folyószámlahitelek átlagos kamatlába 22,83, a fogyasztási hitelek átlagos kamatlába 18,68, a lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlába 10,62 százalék volt.

A viszonylag alacsony kamatteher is szerepet játszik abban, hogy kevés a rossz adós: az elmúlt tanév végén 97 387 törlesztésre kötelezett ügyfele volt a Diákhitel Központnak, 80 százalékuknak nincs semmilyen hátraléka. A törlesztésre kötelezett ügyfelek összlétszámához képest mindössze 3,8 százalék volt azok aránya, akiknek a hátralék összege miatt fel kellett mondani a szerződését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről