Sarkozy bankári válságértekezletet tartott

Vágólapra másolva!
A globális pénzügyi válság miatt Nicolas Sarkozy francia elnök kedden válságértekezletre hívta hivatalába a legfőbb francia bankok és biztosítótársaságok vezetőit.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az elnöki hivatal közleménye szerint a megbeszélésen a Crédit Agricole, a BNP, a Société Générale, a Caisse d'épargne, a Banque Populaire, a Crédit Mutuel, a Banque Postale, az Axa, a Groupama és a biztosítók felügyeletét ellátó szervezet vezetői kaptak meghívást.

A megbeszélésen az államfő "emlékeztette a pénzintézeteket arra, hogy elsődleges feladatuk a gazdaság finanszírozása. A francia kormány még a héten újabb intézkedéseket fog bejelenteni a pénzintézetek feladatairól a gazdaság finanszírozásában" - áll a rövid közleményben.

A találkozó néhány órával az után kezdődött, hogy Yves Leterme belga miniszterelnök bejelentette: a belga, a francia és a luxemburgi kormány 6,4 milliárd eurós tőkeinjekcióval segíti az amerikai jelzáloghitel-piaci válság miatt bajba jutott Dexia bankcsoportot.

A mentőcsomagról reggel 5 órakor egyeztetett az államfő Francois Fillon kormányfővel és Christine Lagarde gazdasági miniszterrel. A francia állam 1 milliárd, a francia állami tulajdonban lévő Caisse de Depots (CDC) pedig 2 milliárd euróval járult hozzá a tőkeemeléshez.

A válság kirobbanása óta a francia hatóságok, a politikusok és elemzők többször megismételték: a francia bankrendszer szilárd; alapját a pénzügyi termékek és szolgáltatások forgalmazásával foglalkozó nagy hitelintézetek jelentik, amelyek az amerikai bankokkal ellentétben nem foglalkoznak a legnagyobb kockázattal járó pénzügyi termékekkel.

Tizedére csökkent egy francia nagybank értéke

A francia pénzügyi rendszer az egyik legbiztosabb a világon. Teljesen megbízhatunk a biztonságában - közölte kedden Christian Noyer francia jegybanki elnök, aki részt vett az elnöki hivatal válságértekezletén. Arra is emlékeztetett, hogy az európai bankok tőkebiztosabbak, mint az amerikaiak, nincsenek teletömve rossz aktívákkal.

Elemzők szerint a Dexia mellett ugyanakkor legalább még egy francia bank, a Natixis is meggyengülhet a jelenlegi válság miatt. A Natixis csoport a Caisse d'épargne és a Banque Populaire leányvállalata, amely bankok több millió francia bankszámláját kezelik. A tőzsdére 2006 novemberében 19,55 eurós árfolyamon bevezetett Natixis-részvény hétfőn már csak 2,2 eurót ért.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó francia államfő hétfőn jelezte: előkészületben van a "nemzetközi pénzügyi rendszer újraalapítására" egy európai csúcstalálkozó, amelyre a Nyolcak (G8) közül a négy európai ország (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország) vezetője mellett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, az eurócsoport vezetője és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke lesz hivatalos. Sajtóértesülések szerint a találkozóra pénteken kerülhet sor Párizsban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!