A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Teljes garancia jár a németek betétjeire

Vágólapra másolva!
Megerősítette a magánmegtakarításokra vállalt teljes körű kormányzati garanciát kedden a parlamentben Angela Merkel német kancellár.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Bundestag előtt ismertetett kormánynyilatkozatban Merkel hangsúlyozta, hogy az állampolgároknak a Németországot is sújtó pénzügyi válság ellenére sem kell aggódniuk megtakarításaik miatt, a bankokban, illetve a különböző pénzintézetekben elhelyezett betéteikre a kormány garanciát vállal.

A kialakult rendkívül súlyos helyzetben a kancellár a legfontosabb feladatnak azt tartotta, hogy megszilárdítsák a gazdasággal és a társadalmi rendszerrel szembeni bizalmat. Ennek kapcsán pedig úgy vélte, hogy a szociális piacgazdaságnak nincs alternatívája.

Kedden az Európai Unió pénzügyminiszterei eldöntötték, hogy 50 ezer euróra emelik a magánbetétek garanciájának minimumát. A nemzetközi pénzügyi válság kirobbanása előtt az Európai Unióban 20 ezer euró volt a minimum. A miniszterek ugyanakkor jelezték: több tagállam a közös minimumnál magasabban kívánja megállapítani a határt.

A kancellár - akit az elmúlt napokban több bírálat ért amiatt, hogy a válság következményeinek enyhítésére hozott intézkedésekről a parlamenttel nem konzultált - hangsúlyozta, hogy a válságkezelés érdekében rövid távú és hosszú távra szóló intézkedésekre egyaránt szükség van. Az előbbiekkel kapcsolatban említette a súlyos likviditási gondokkal küszködő Hypo Real Estate (HRE) megmentésére a kormány és a magánbankok által közösen elfogadott mentőcsomagot, amellyel szavai szerint a még súlyosabb krízisnek sikerült elejét venni. Hibás döntései miatt élesen bírálta ugyanakkor a HRE vezetését, s üdvözölte, hogy a müncheni ingatlanfinanszírozó intézet elnöke lemondott tisztségéről.

A kancellár annak a nézetnek adott hangot, hogy a jelenlegi válság leküzdése, illetve a jövőbeni hasonló válságok megelőzése érdekében nemzeti, továbbá összehangolt európai, illetve nemzetközi intézkedésekre van szükség. Szavai szerint Németország számára nem járható az ír út, amelynek lényege, hogy az ír kormány a bajba jutott hazai bankok megsegítését előre garantálta, az ottani külföldiekét azonban nem. A kancellár ismételten elutasította azt a javaslatot is, hogy az Európai Unió tagállamai hozzanak létre közös alapot a válságba került pénzintézetek talpra állításának segítésére. Merkel szerint egy ilyen alap megnehezítené a gyors és hatékony fellépést, amit az azonnali krízis esetén elengedhetetlennek nevezett.

Ugyanakkor üdvözölte azt a Nicolas Sarkozy francia államfő, soros uniós elnök által ismertetett állásfoglalást, amely szerint a tagállamok kinyilvánítják elvi elkötelezettségüket, illetve szolidaritásukat a válság enyhítésére. A kancellár szavaiból kitűnt: a bankok eseti megsegítését támogatja, ami azonban - mint fogalmazott - nem jelenthet "biankó csekket." A bankok részéről nem csupán a rövid távú haszonra összpontosító, hanem felelősségteljes magatartásra van szükség - hangoztatta Merkel. Elismerte, hogy a bankokkal szemben erősen megrendült a bizalom, s hangsúlyozta, hogy ennek mielőbbi helyreállítására van szükség.

A kormánynyilatkozatban a kancellár bírálta az Egyesült Államokat, hangoztatva, hogy az amerikai ingatlanfinanszírozó intézetek kapzsi és felelőtlen hitelező tevékenysége okozta a rendkívül súlyos pénzügyi válságot.

A legfőbb tanulságnak a kancellár azt nevezte, hogy megelőző intézkedéseket kell kidolgozni a hasonló esdetek elkerülésére. Ezek között említette a pénzpiaci szabályozások szigorítását, a nemzeti, illetve nemzetközi bankfelügyelet tökéletesítését, továbbá a nemzetközi hitelminősítő intézetek tevékenységének javítását. A klasszikus válságmenedzselés mellett új, a megelőzésre, valamint a pénzügyi szektor valamennyi szereplője közötti felelősségteljes együttműködésre koncentráló válságkezelésre van szükség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!