Bajt hozhat az ünnep a forintra

Vágólapra másolva!
Továbbra sem hajlandó a 260 forint felé elindulni az euró, sőt a keddi kereskedésben 272-279 forint között ingadozott a kurzus. A négynapos ünnepnek sokan örülnek, mert pihenhetnek, de a hazai valutáért aggódók több kockázatot is látnak a hosszú hétvégében.
Vágólapra másolva!

Kolba Miklós, az ING devizakereskedője szerint a tegnap bejelentett újabb amerikai gazdaságélénkítő csomag következtében erősödött a dollár, ami a forint további gyengülését okozta.

A szakértő az [origo]-nak úgy fogalmazott, hogy az "izlandozás" pusztán egy spekulációs támadás eszköze, annak megalapozottsága erősen kérdéses. Ha az állampapírpiac megnyugszik, a forint is visszatérhet a 260-as határ alá.

A valuta sebezhetősége továbbra is nagy, amit a négy napos ünnep tovább erősíthet. Bár tavaly nem okozott nagy megterhelést az október 23-a körüli eseménysor, de ha ez idén is megismétlődik, az könnyen felhasználható lesz a magyar gazdaságba vetett bizalom gyengítéséhez.

A kieső két munkanap ezen felül más problémákat is okozhat. A forint árfolyamát most első sorban a külföldi nagybefektetők alakítják, a likviditást (pénzzel való ellátottságot) viszont a hazai szereplők. Az MNB viszont csütörtökön és pénteken is felügyeli a piacot, így ha külső támadás éri a forintot, közbe tud avatkozni.

Pozitívan hathat a forint árfolyamára a holnapi, 3 éves lejáratú kötvény-aukció, illetve a jövő heti következő kibocsátás - természetesen csak akkor, ha sikeresek lesznek. Ezek alapján Kolba Miklós már nem vár a hétre nagyobb erősödést, de ha nem történik semmi rendkívüli, a jövő hét közepén megkezdődhet a forint visszatérése az normális árfolyamra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!