Nyár óta óriási nyereséget termelt a dollár

Vágólapra másolva!
Nyár óta elképesztő mértékben, több mint 50 százalékkal erősödött a dollár a forinttal szemben, ami rendkívül jó teljhesítmény, tekintettel arra, hogy a világ szinte valamennyi piacán a legtöbb befektetéssel bukni lehetett. A 200 forint feletti dollárárfolyam csak első látásra tűnik magasnak, az utóbbi években jóval többe került a zöldhasú.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válság súlyosbodásával párhuzamosan a nemzetközi devizapiacokon a kockázati étvágy drasztikusan visszaesett, a tőkeáttételes pozíciók leépítésének köszönhetően a dollár euróhoz mért árfolyama hétfőn reggel áttörte a 1,25-ös szintet. Hasonlóan alacsony árszintre legutóbb 2006 közepén volt példa, azóta fokozatosan gyengült a dollár, a jegyzés az 1,60-as szintet is érintette.

Nagyon nehéz megjósolni a jelenlegi rendkívül bizonytalan piaci környezetben, hogy merre megy a jövőben a kurzus. Bár kedden éppen gyengült a dollár az euróval szemben, több szakértő úgy véli, alapvetően további dollárerősödésére van berendezkedve a piac.

Safe haven

A dollár drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy a válság elmélyülésével egyre erősödik az amerikai fizetőeszköz "safe haven" szerepe, vagyis a befektetők egyre inkább biztonságos menedéknek tekintik a zöldhasút. A megvásárolt dollárokból pedig amerikai államkötvényeket vesznek, ennek eredményeként a hosszú futamidejű amerikai államkötvények hozama pedig drasztikusan csökkent (árfolyamuk nőtt). A harmincéves amerikai kötvény hozama például történelmi mélypontot ért el tegnap.

A befektetők annak ellenére vásárolják az amerikai állampapírokat, hogy azok hozama nagyon alacsony, egyes esetekben közel van a nullához. Ez azt mutatja, hogy az invesztorok a hozamról is hajlandóak lemondani, csak az a fontos számukra, hogy biztonságban tudhassák a pénzüket. (Az állampapírok a legbiztonságosabb befektetési instrumentumok.)

Korábban jóval drágább volt

A forinttal szemben is jól látszik az amerikai deviza kiváló szereplése: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint július 22-én volt legolcsóbb a dollár, ekkor 144,11 forinton állt az árfolyam, a hétfői középárfolyam 218,76, a keddi pedig 211 forint volt. Ez azt jelenti, hogy három hónap alatt durván 50 százalékkal emelkedett az árfolyam, ami nyugodt piaci helyzetben is tekintélyes hozamnak számít, a mostani vérzivataros időkben pedig elképesztően jó teljesítményt jelent.

Ha a 2000 óta eltelt időszakot megvizsgáljuk, kiderül, hogy a dollár még mindig viszonylag olcsó a korábbi jegyzésekhez képest. Az idén január és szeptember vége között az átlagos dollárárfolyam 164 forint volt, ezzel szemben a tavalyi egész éves átlag 183,83 forintot tett ki. Az utóbbi nyolc esztendőben a 2001-ben volt a legmagasabb az árfolyam, a jegybank adatai alapján 286,54 forint volt az éves átlagos érték, szemben az egy évvel korábbi 282,27 forinttal. Később fokozatosan csökkent az éves átlagos árfolyam, a 2002-ben feljegyzett 258 forintról jött fokozatosan lejjebb, az idei 164 forintos szintre.

A nyolcéves statisztikákat megvizsgálva az is kiderül, hogy a dollár hivatalos árfolyama az idén érte el a mélypontját, a már említett 144,11 forintos kurzuson, a másik véglet 318,71 forint - szinte pontosan nyolc évvel ezelőtt, 2000 október 26-án került ennyibe az amerikai fizetőeszköz.

Mennyit vág a Fed?

A dollár erősödése az utóbbi időszakban annak ellenére következett be, hogy csökkent az amerikai alapkamat, ráadásul a piaci várakozások szerint elképzelhető, hogy az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Fed a héten várhatóan csökkenteni fogja az irányadó rátát, a monetáris lazítás pedig általában gyengíteni szokta az adott devizát. A jelenlegi piaci hangulatból arra lehet következtetni, hogy a kamatcsökkentéstől önmagában nem sok mindent várnak a piaci szereplők. .

Az amerikai jegybankárok ma ülnek össze, és szerdán magyar idő szerint negyed 9-kor jelenik meg a kamatdöntésről szóló közlemény. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint 54 százalékos az esélye, hogy a Fed 50 bázisponttal 2004 óta nem látott szintre, 1 százalékra csökkenti a kamatot. A 75 bázispontos lazításnak 46 százalékos esélyt adnak a szakértők, akik szerint gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy a Fed a kamat tartásáról döntsön.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!