Nincs javulás, 280 forint körül az euró

Vágólapra másolva!
A dollár jelentősen erősödött a nemzetközi piacokon, az euróhoz mért jegyzése 1,30-as szint alá került. Emiatt a feltörekvő piaci devizák lejtőre kerültek, így a magyar deviza is veszített értékéből. Szerdán kora délelőtt 280 forint körül mozgott az euró jegyzése.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal 8 óra előtt az forint euróhoz mért jegyzése 281 forint felett járt, ami nem jelent komoly változást a kedd esti állapothoz képest.

Később, a budapesti bankközi devizapiac nyitása után sem változott érdemben az euró helyzete, az euróárfolyam valamivel 10 óra előtt 280 forint körül mozgott. Az amerikai devizát ekkor 217 forint felett jegyezték, a svájci frank kurzusa pedig 187 forint közelében járt.

Szabadulnak a forinttól a hétvége előtt

Nem kizárólag a forint, hanem a többi feltörekvő piaci deviza is veszített értékéből, miután a dollár jelentősen erősödött a nemzetközi porondon. Az amerikai fizetőeszköz euróhoz mért jegyzése szerda reggel 1,2825 dollár körül járt, szemben a kedd délután feljegyzett 1,30 feletti kurzussal.

Rövid távon nehéz lesz visszaszorítani az euró árfolyamát 270 forint alá, amíg a Magyar Nemzeti Banknak nem tisztázza, milyen árfolyam mellett hajlandó beavatkozni a piacon - írta szerda reggel a Dow Jones hírügynökség elemzőkre hivatkozva.

Az Erste Bank szakértői továbbra sem látnak fundamentális tényezőket a jelentős forintgyengülés mögött, a mostani pánikhangulatban úgy tűnik, hogy az ideges piaci szereplők a hosszú hétvége előtt mintha nem akarnának forintpozíciókat tartani. Továbbra is hektikus kereskedés várható, a jelenlegi helyzetben mindenképpen kulcskérdés, hogy mit lép az MNB az eddigi verbális intervenciók után - derül ki a bank piaci kommentárjából.

Simor: működik a piac

Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem használja az Európai Központi Bank (EKB) 5 milliárd eurós hitelkeretét a forint védelmében - idézte Simor Andrást, az MNB elnökét szerdán a Dow Jones hírügynökség.

"Az EKB hitele arra való, hogy devizalikviditást teremtsen a piacon..., de a piac jelenleg működik. A mi dolgunk biztonsági hálót tartani a piac alá" - nyilatkozta Simor a CNBC gazdasági televíziónak. Hozzátette: Magyarország az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására is számíthat.

Az MNB elnöke ismét visszautasította Magyarország és Izland pénzügyi összehasonlítását, ezt alaptalannak és indokolatlannak nevezte. "Magyarország és Izland abban hasonlít, hogy mind a kettő kis ország..., más hasonlóság nincs" - idézte Simor tévényilatkozatát a hírügynökség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!