Padlón a forint, 280-nál az euró

Vágólapra másolva!
Fokozatosan gyengült a magyar deviza az euróval szemben kedden. Reggel még 270-272 forint körül jegyezték az európai fizetőeszközt a bankközi devizapiacon, este hat óra körül azonban már 280 forintnál körül járt az árfolyam. A dollárért ekkor 213, a svájci frankért pedig 184 forintot adtak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Kiábrándítóan szerepelt a keddi kereskedésben a forint, az euró kétéves csúcsokat döntött. Első körben - még a délelőtt folyamán - 274-275 forintra drágult az euró, nem sokkal 18 óra után pedig már 280 forint körül járt a kurzus.

Ezzel párhuzamosan a dollár jegyzése a reggeli 204 forintos szintről 213 forintra, a svájci frank jegyzése pedig 178 forintról 184 forintra változott.

Bizonytalanok a befektetők

A forintgyengülésnek nincs újabb indoka, a folyamat az elmúlt napokhoz hasonlóan Magyarország jelentős külső adósságával, a jelentős devizahitel-állománnyal, visszafogott devizaforrás-beáramlással és utóbbiak nehéz elérhetőségével magyarázható.

Az említett problémák mellett a befektetők azért is igyekeznek megszabadulni a forintba tartott befektetéseiktől, mert bizonytalanok abban, hogy beválnak-e a magyar pénzügyi kormányzat a piaci problémák felszámolását célzó intézkedései.

Öngerjesztő folyamat

A különböző Magyarországgal kapcsolatos külföldi híresztelések öngerjesztő folyamatot, komoly eladási nyomást okoznak - derül ki a Takarékbank piaci kommentárjából, amely szerint a Magyar Nemzeti Bank keddi likviditásbővítő tendere sikeresnek tekinthető.

Egyelőre nehéz megmondani, meddig gyengülhet a magyar deviza a következő napokban. Ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon bankszünnap lesz csütörtökön és pénteken, vagyis illikvid lesz a piac, akkor az euró jegyzése akár a 285 forintos szintet is elérheti.

Az MNB szükség esetén közbe tud avatkozni

Kolba Miklós, az ING devizakereskedője a kétnapos szünettel kapcsolatban az [origo]-nak kedden délelőtt úgy nyilatkozott: a Magyar Nemzeti Bank a bankszünnap ellenére csütörtökön és pénteken is felügyeli a piacot, így ha külső támadás éri a forintot, közbe tud avatkozni.

Szakértők szerint, ha az állampapírpiac megnyugszik és visszatérnek a szereplők, a magyar deviza is újra erőre kaphat, és az euró jegyzése elindulhat első körben a 270, majd a 260 forintos szintek felé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!