IMF: már 1,4 billió dollár a veszteség

Vágólapra másolva!
A Nemtzetközi Valutaaalp (IMF) szerint 1,4 ezer milliárd dollárral felérő globális veszteséget okozhat majd a jelenlegi hitelválság. A nemzetközi pénzügyi szervezet új féléves jelentésében adta közzé új veszteségbecslését, a korábbit 450 milliárd dollárral emelve meg. Megjegyzi, hogy az összeg nagyobb is lehet, mert a hitelek "minősége" romlik és a nem amerikai hitelekkel kapcsolatos veszteségleírások értéke is emelkedik. A veszteségeknél - az amerikai bankok - körülbelül félúton járhatnak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Ezért az IMF, illetve monetáris és tőkepiaci részlegének vezetője azt javasolja, hogy a pénzvilág főszereplői és az illetékes hatóságok együttes vállalást tegyenek a jelenlegi hitelválság legyőzésére. Egy ilyen közös, "nyilvánosan tett "vállalással jót tennének a piacoknak. Ha nem tesznek ilyet, azzal viszont rosszat tesznek az egész globális gazdaságnak. A nemzetközi pénzpiacok feszültségei a gazdaság lassulását okozzák, visszatartják a fellendülést.

Az IMF a napokban kiadásra kerülő idei világgazdasági növekedési előrejelzését valószínűleg mérsékli - írja a Wall Street Journal.

Az IMF illetékese, Jaime Carauna egyébként védelmébe vette a 700 milliárd dolláros amerikai pénzügyi segélytervet, megjegyezve, hogy a pénzből szerinte részben közvetlenül kellene átadni bankoknak. Az IMF úgy látja, hogy a nagy nemzetközi bankoknak még 675 milliárd dollárnyi extra pénzre is szükségük lehet a jövőben hitelezésük szintentartásához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!