Újabb amerikai bank menekült meg

Vágólapra másolva!
A bedőlt hitelek miatt bajba jutott National City az amerikai bankmentés legfrissebb haszonélvezője. Kincstári pénzt is felhasználva vásárolja fel a PNC, jelentős szereplővé válva ezzel a piacon.
Vágólapra másolva!

A PNC Financial Services megállapodott a National City Corp. 5,2 milliárd dollár értékű felvásárlásáról. Ezzel a PNC lesz az ötödik legtöbb betéttel rendelkező pénzintézet az Egyesült Államokban - jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A PNC - Pennsylvania állam legnagyobb bankja - részvényenként 2,23 dollárt fizet a National Cityért, amely bevétel szempontjából az Egyesült Államok tíz legnagyobb pénzintézete között van. Az ügylethez az amerikai állam is hozzájárul 7,7 milliárd dollárral - ekkora részesedést vásárol a PNC-ben.

A felvásárlás oka természetesen az Amerikából indult pénzügyi válság. Az ohiói National City az utóbbi időben hatalmas veszteségeket szenvedett el az adósai által nem törlesztett lakáshitelek miatt - ezek mértéke az elmúlt két negyedévben kétmilliárd dollárra rúgott. A bank részvényeinek értéke így az idén 83 százalékkal csökkent a New York-i tőzsdén.

Elemzők szerint az efféle piaci fúzió sokkal jobb megoldás, mint amikor a kormány veszi át az irányítást a bajba jutott bankok felett, még akkor is, ha az adófizetőknek ez is pénzbe kerül. Hasonló akciókra még lehet számítani, a Bloomberg szerint ugyanis Henry Paulson pénzügyminiszter terve, hogy az elkövetkező időben minél több regionális bankot igyekszik kisegíteni a 250 millliárd dolláros tőkeinjekciós keretből, amelynek eddig a felét költötte el a kormány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!