Ha tehetné, OTP-t venne az MNB alelnöke

Vágólapra másolva!
Brutális eladói nyomás alatt vannak a világ részvénypiacai, a befektetők öntik a piacra a részvényeket. A bankpapírok súlyos mínuszokat kénytelenek elkönyvelni, az OTP például több mint 10 százalékos gyengülést produkált a kereskedés első felében. Király Júlia, a jegybank alelnöke szerint az OTP árfolyamának zuhanása a pánikkal magyarázható, fundamentális alapjai nincsenek az esésnek.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szabadesésben az árfolyamok az európai tőzsdéken. Dél után nem sokkal valamennyi index nagyon mélyen volt, a budapesti börze irányadó mutatója ekkor több mint 7 százalékos mínusznál tartott. Ausztriában még rosszabb a helyzet, a bécsi börze mutatója - az ATX - közel 10 százalékkal került lejjebb.

Mínuszok mindenütt

A legfontosabb európai piacokon is nagyon rossz a hangulat: a londoni börze irányadó indexe 5,2 százalékkal gyengült, Párizsban 5,1 százalékkal zuhant délig a mutató, a frankfurti DAX pedig 6 százalékos mínuszt volt kénytelen elkönyvelni a kereskedés első felében.

A különböző piacokon jegyzett részvények között alig találni olyat, amelyik emelkedést ért el reggel óta, a bankpapírok különösen rosszul állnak. Budapesten az OTP bő 10 százalékkal gyengült, Bécsben az Erste jegyzése 9 százalékkal, a Raiffeisien International árfolyama pedig 13 százalékkal esett.

Az európai nagybankok papírjait is öntik a piacra a befektetők: A Barclays, a BNP Paribas, az Axa, az Allianz árfolyama 8-12 százalékos mínuszt mutatott dél után. Az egyesült királyságbeli Royal Bank of Scotland és a HBOS pénzintézetek ugyanakkor óriási - 20-50 százalékos - drágulást produkáltak, köszönhetően a Bank of England bankmentő akciójának.

Király Júlia már venné az OTP-t

Az OTP árfolyamának zuhanása mögött egyértelműen a pénzintézetekkel szembeni bizalomvesztés miatt kialakult piaci pánik áll. A legnagyobb magyar bank esetében fundamentális tényezők nem játszanak szerepet az esésben - mondta Király Júlia. A Magyar Nemzeti Bank alelnöke - egy mai sajtótájákoztatón - egyúttal jelezte: "A mostani áron már vásárolnék a OTP-t, sajnos azonban a jegybank alelnökeként számomra ez tilos."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!