Veres: nincs szükség bankmentő csomagra

Vágólapra másolva!
Magyarországon nincs olyan helyzet, hogy a nemzetközi bankválság okozta nehézségekről kellene tárgyalni - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter csütörtökön újságíróknak egy konferencián.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az MTI kérdésére érdekes kezdeményezésnek minősítette a pénzügyminiszter azt a francia javaslatot, amely 300 milliárd euró összegű európai pénzügyi csomagra vonatkozna. Ha és amennyiben Magyarországon is be kellene avatkoznia a kormánynak, akkor nemcsak az amerikai mintát érdemes megvizsgálni, mert az egészen más modell, de a francia javaslatot is - jegyezte meg

Szükség van egységes európai pénzügyi felügyeletre, amelynek létrehozásáról már többször beszélt a miniszterelnök, majd a magyar jegybank elnöke is - ismételte meg a javaslatot Veres János, aki szerint ez a hétvégén tartandó európai pénzügyi csúcstalálkozón is bizonyára napirendre kerül.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: idén a GDP arányosan 3,8 százalékos eredmény szemléletű államháztartási hiány bizonyosan tartható, s a Pénzügyminisztérium kitart az idei 2,4 százalékos GDP növekedési adat mellett.

A pénzügyminiszter a pénzügyi kultúrával foglalkozó konferencián a pénzügyi kultúra hiányával magyarázta azt az ellenzéki felvetést, amely a 2007. évi zárszámadás statisztikai módszertanában tett államháztartási hiánymódosítást 450 milliárd forintos kormányzati tartalékolással azonosítja. Ráadásul a tavalyi GDP 0,5 százaléka nem 450 milliárd forint, legfeljebb 135 milliárd forint - tette hozzá.

Vers János szerint kiemelt jelentősége van az öngondoskodásnak, ami a közgondolkodást meghatározó erőként ma még korlátozottan érvényesül, noha a jövőről kialakított kép fontos, ha nem az egyik legfontosabb alkotó eleme - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!