A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Devizahitel-könnyítés: 9 bank csatlakozott

Vágólapra másolva!
Az összes nagy lakossági bank belement a kormány által kezdeményezett megállapodásba a devizahiteleseknek nyújtott könnyítésekről. A Bankszövetség nem rajongott az ötletért, de lojális partnere akar lenni a kormánynak.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Megszületett a megállapodás a kormány és a kereskedelmi bankok között a devizahitelesek terheinek csökkentéséről, a megállapodást csütörtökön kilenc hitelintézet írta alá (OTP, Erste, CIB, Raiffeisen, UniCredit, K&H, FHB, MKB, Takarékbank).

A pénzintézetek külön díj nélkül lehetőséget adnak a törlesztőrészletek mérséklésére a futamidő meghosszabbításával - derült ki az egyezségről tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Veres János pénzügyminiszter és Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke

Emellett a devizaalapú kölcsön forinthitellé alakításakor nem számítják fel az átváltásnál felmerülő díjakat, ha erre december 31-ig sor kerül. Az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került adós kérésére a hitelintézet átmenetileg könnyítheti a törlesztés feltételeit. A bankok rugalmasan kezelik a devizaalapú kölcsönök előtörlesztését, ha az adós december 31-ig él ezzel a lehetőséggel. (Ez a tranzakció nem díjmentes.)

"Ha tapintatosan fogalmazok, a bankszektor nem kezdeményezte ennek a megállapodásnak a létrehozását; ha kevésbé tapintatosan, akkor azt mondanám, hogy a kormány erőteljes szorgalmazására, ráhatására egyeztünk bele abba, hogy egy ilyen formális megállapodást létrehozzunk" - mondta Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke pénteken, a Pénzügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

A banki hitelportfóliók már ma sem javulnak, az ügyfelek fizetőképessége és fizetési hajlandósága az elmúlt hónapokban a válság előrehaladtával romlott. Ilyen körülmények között a bankoknak az a feladatuk, hogy betéteseik és tulajdonosaik védelmében mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a kinnlevőségeiket képesek legyenek beszedni - jelentette ki Felcsuti Péter. A megállapodásba azért egyeztek bele, mert lojális partnerei akarnak lenni a magyar kormánynak - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!