Kedvező reggeli hangulat a forint piacán

Vágólapra másolva!
A forint erősödött a hétfő délelőtti kereskedésben a budapesti bankközi devizapiacon. Az euró délelőtt fél tízkor 265,50/70 forintot ért a pénteki 269,50/65 forint után - kora reggel még születtek kötések 270 forint közelében.
Vágólapra másolva!

A kereskedők szerint a piacok hangulatát most elsősorban az amerikai bankmentések újabb fejezete határozza meg: a Citigroupnak nyújtott kormánytámogatás a bank, az ágazat, a tőzsde egésze számára emelkedést hozott, és ehhez az irányzathoz csatlakozni látszanak az európai tőzsdék is.

A befektetők megnyugvása - vagy legalább nyugtalanságuk mérséklődése - a feltörekvő piacok és devizáik számára is kedvező trendet indított el, ennek haszonélvezője jelenleg a forint is. A kereskedők ugyanakkor azt is elmondták, hogy a forgalom rendkívül visszafogott, mind a nemzetközi színtéren, mind Budapesten, továbbra is meghatározó eleme a piaci viselkedésnek a kivárás.

A kivárásban szerepe van az MNB esedékes kamatdöntésének is, ám ennek tartalmát illetően egységes a piac: nem várnak módosítást, a kamatszint változatlanságára számítanak, mert nézetük szerint keveset nem érdemes, sokat nem lehet vágni a kamatokon.

A forint a dollárral szemben is erősödött. Miközben az amerikai deviza az euróval szemben reggel 1,267-ig gyengült, majd 1,26-ra "jött fel", árfolyama Budapesten 211,00/20 lett a pénteki 212,70/80 forint után.

A svájci frank árfolyam a nemzetközi jegyzések alapján 172,96 forint, 100 japán jené 221,56 forint; az MNB hivatalos devizaárfolyam-jegyzése alapján péntek délben egy svájci frank 173,23 forintot, 100 japán jen pedig 221,60 forintot ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!