Vágólapra másolva!
A címvédő Józsa Márton kormányozta MLS Raiffeisen Fifty-Fifty ért elsőként célba az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon csütörtökön Balatonfüreden.

Az már röviddel a reggel kilenc órás rajt után kiderült, hogy a Kékszalag tavaly felállított, 5 óra 3 perces rekordja ezúttal nincs veszélyben, ugyanis a vártnál gyengébb szélben indult neki az 510 hajóból álló mezőny Balatonfüredről a légvonalban több mint 150 kilométeres tókerülő viadalnak. A gyenge, többször változó irányú szél egyben azt is jelentette, hogy végig taktikai csata zajlott, minden döntésnek, irányváltoztatásnak, kormánymozdulatnak, vagy éppen vitorlacserének jelentősége volt. 

Elképesztő izgalmakat hozott a 2024-es Kékszalag vitorlásverseny
Fotó: MVSZ/Szántó Áron

Az utóbbi évek egyik legszorosabb, legizgalmasabb és legváltozatosabb versenye

A délelőtt meglepetését az okozta, hogy a címvédő és előzetesen nagy esélyesnek tartott MLS Raiffeisen Fifty-Fifty a keleti medencében többször a szélcsendes területeken ragadt és a balatonkenesei bóját a kilencedik, míg a siófokit a 10. helyen vette, előbbit 40, utóbbi 67 perces hátránnyal az éppen aktuális éllovas mögött. 

Miközben mindenkit megdöbbentett, hogy a Fifty-Fifty-vel még a legjobb egytestű vitorlások is fel tudták venni a versenyt, az élen kialakult egy három katamaránból álló élboly: a Prospex-Delta Sailing Team, az RSM és a Process Solutions sokszor szinte fej-fej mellett haladt, többször helyet cseréltek. A kenesei bóját az RSM érte el először, Siófokon a Prospex-Delta fordult első helyen, Keszthelyen ismét az RSM, de nem sokkal később már átvette a vezetést a 13-szoros bajnok Litkey Farkas és a Process Solutions.

A nyugati medencében aztán a Fifty-Fifty is „megtáltosodott” és sorra érte utol vetélytársait. Keszthelyen a 6. helyen fordultak Józsa Mártonék, igaz 1 óra 48 perces – nem tévedés, csaknem kétórás – hátránnyal!

Balaton, Kékszalag
Az MLS Raiffeisen Fifty-Fifty nyerte az 56. Kékszalagot
Fotó: Best Ever Kommunikációs Ügynökség 

A címvédő közel kétórás hátrányt ledolgozva nyert

A három hajóból álló élboly tagjai azonban visszafelé többször szinte egyhelyben álltak, miközben a Fifty-Fifty egyre közelebb került hozzájuk. Az izgalmak egyre fokozódtak! A középső medencében ugyanis szembe találták magukat a katamaránok a több száz hajóból álló főmezőnnyel, amelynek tagjai naplementekor még épphogy átjutottak a Tihanyi-szoroson. 

Az utolsó kilométereken a Fifty-Fifty a Foma 1-es futamokra emlékeztető módon üldözte az élen haladó Prospex-Deltát és drámai csatában, az utolsó pillanatokban előzte meg.

Így több mint 12 órás küzdelem végén elsőként az MLS Raiffeisen Fifty Fifty haladt át a balatonfüredi móló előtti célvonalon - 12 óra 24 perc 47 másodperces idővel. A Józsa Márton vezette hajó legénységét Goszleth Marcell, Németh Áron, Adorján Csaba, Józsa-Kovács Attila, Erőss Loránd János és Bagyó Áron alkotta.

56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
A szél nem kedvezett a vitorlásoknak az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon, de izgalom így is akadt bőven
Fotó: MVSZ/Szántó Áron

A második a Prospex-Delta (12:25:37 ó), a harmadik pedig az RSM lett (12:30:12 ó), Litkey Farkas a Process Solutions katamaránnal negyedikként ért célba 12 óra 34 perc 8 másodperces időeredménnyel.

Józsa Márton és legénysége 2022 és 2023 után sorozatban harmadszor - összességében pedig ötödször - nyerte meg a Kékszalagot az MLS Raiffeisen Fifty-fiftyvel. Ilyen bravúr a verseny történetében eddig csupán egyszer fordult elő, még 1955-ben Németh István volt hasonlóra képes, amikor a Nemere II. nevezetű vitorlással sorozatban harmadszor győzött.

Józsa Márton a fantasztikus hajrá után a parton először a riválisoknak gratulált. "Elismerés az ellenfeleknek, fantasztikusan vitorláztak, gratulálok nekik. 

Ez volt eddig a legkomolyabb, a legélesebb győzelem, a legizgalmasabb csatánk. Gyenge szeles versenyen sikerült bizonyítanunk. Taktikai győzelem volt, de ehhez kellett, hogy a felkészülési időszakban sokat dolgozzunk a hajó könnyűszeles beállításain”

 – mondta Józsa Márton. 

Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a célban gratulált a győztes csapatnak. 

"A győzelem fantasztikus dolog, de itt nincsenek vesztesek, a Kékszalagon másodiknak, vagy harmadiknak lenni is óriási dolog, mindenki elismerést érdemel, aki teljesíteni tudja a távot. Ez a kihívás nem egymás legyőzéséről szól, úgy szoktam fogalmazni, hogy a bajnok mellett van a második győztes, a harmadik győztes, és ezt egészen a legutolsó befutóig sorolhatnánk!"

vitorlázás, 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj
Kékszalag a naplementében
Fotó: MVSZ/Szántó Áron

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a füredi mólón azt mondta, 

"sosem volt még ilyen fordulatos a Kékszalag élmezőnyének küzdelme.

Most mindenki láthatta, hogy mennyire izgalmas, milyen változatos sportág a vitorlázás. A csúcsteljesítmények mögött fantasztikus tudás, technika és csapatszellem van. Gratulálok az eddig befutott élmenőknek, és további jó versenyzést kívánok a teljes mezőnynek!"

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!