Nem tudott változtatni a japán jegybank

Vágólapra másolva!
A japán nemzeti bank (Bank of Japan) 0,3 százalékon hagyta irányadó kamatát, és legutóbbi ülésén arról is határozott, hogy további összegeket pumpál a pénzügyi rendszerbe, hogy élénkítse az ország gazdaságát, amely recesszióba került.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Masaki Shirakawa jegybankelnök arra utasította szakmai stábját, hogy keressenek új megoldásokat a pénzpiac feltöltésére. Legutóbb a japán jegybank kamatot vágott: 0,5-ről 0,3 százalékra csökkentették a rátát, azonban a döntés már akkor sem volt egyhangú, most pedig végleg elfogyott a lehetőség a további vágásra, így muszáj más élénkítő megoldásokat keresni - írja a Bloomberg.

Márpedig a japán gazdaságnak az egyik fő problémája pont az erős jen (egy dollárért 94,81 jent adtak a kereskedők), ami rányomja a bélyegét a japán exportra (az erős hazai deviza miatt külföldi devizanemekben drágák a Japánban előállított cikkek), az ázsiai tőzsdéknek a héten pont a 7,7 százalékkal, azaz rekord mértékben zsugorodó japán export tett keresztbe. A jen a dollárral szemben 12 százalékot erősödött szeptember óta (pedig közben a dollár is folyamatosan erősödik a többi fontos devizával szemben).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről