Vegyes nyitás után felfelé indult Nyugat-Európa

Vágólapra másolva!
Vegyesen indítottak hétfőn a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók. Mintegy húsz perccel a kereskedés kezdete után a londoni FTSE 100 indexe 0,2 százalékos csökkenéssel 4374 ponton volt, a frankfurti DAX30 mutatója 1,1 százalékos emelkedéssel 5050 ponton állt.
Vágólapra másolva!

Két órával nyitás után viszont már átragadt az ázsiai börzék jó hangulata a térségre: a vezető nyugat-európaiak mindegyike nyereséges volt.

Ugyanekkor a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,5 százalékkal 933,05 pontra erősödött.

Erősítette a befektetői bizalmat, hogy pénteken emelkedéssel zárt a Wall Street és a hétfőn délelőtt a New York-i határidős jegyzések növekedést mutattak, miközben hétfőn a vezető ázsiai tőzsdemutatók emelkedéssel fejezték be a napot.

Banki és gyógyszeripari nyereségek

Hétfőn a kereskedés kezdetén különösen a közüzemi és a gyógyszeripari cégek részvényei drágultak.

Emelkedtek a banki részvények is, így például a Société Générale árfolyama 2,5 százalékkal nőtt. A bank jelezte, hogy megfelelően erős, hogy ellenálljon a nemzetközi pénzügyi válság kihívásainak. Az ágazatbeli Deutsche Bank 5,2 százalékkal, a Crédit Agricole 1,4 százalékkal erősödött.

Kamatdöntésekre várva

Részvényvásárlásra készteti a befektetőket az a várakozás, hogy a héten kamatot csökkent az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England (BoE), miután kamatmérséklésre került sor Kínában, Indiában, Japánban és az Egyesült Államokban.

Pénteken a Wall Street irányadó mutatói 1,3-1,6 százalékkal erősödtek, hétfőn reggel a DJIA határidős jegyzése 40 pont, a Nasdaqé 2 pont növekedésen állt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!