A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Tovább csökkenhet a svájci frank kamata

Vágólapra másolva!
A szakértők várakozása szerint csütörtökön kamatot csökkent a svájci központi bank (SNB), két hónapon belül már negyedszer. A kamatcsökkentéssel a gazdasági visszaesést kívánják ellensúlyozni a jegybankok.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Csütörtökön várhatóan tovább csökken a svájci frank kamata. A Reuters hírügynökség által megkérdezett 39 elemző közül 26 számít arra, hogy a svájci jegybank (SNB) illetékesei faragnak az irányadó rátából.

A kamatvágást valószínűsítő szakértők többsége - 21 prognoszta - szerint a jegybankárok 50 bázisponttal 0,5 százalékra csökkentik a kamatszintet. Öt elemző 25 bázispontos monetáris lazítást vár, 13 megkérdezett elemző szerint pedig az SNB döntéshozó testülete nem változtat a kamatszinten. A svájci központi bank október 8-a óta három alkalommal, összesen 175 bázispontot faragott a kamatból, ennek nyomán alakult ki a jelenlegi 1 százalékos szint.

Recesszió szélén

Jean-Pierre Roth, az SNB elnöke a múlt héten jelezte, a svájci gazdaság teljesítménye - 2003 óta első alkalommal - jövőre visszaeshet. A GDP stagnált a harmadik negyedévben, négy év után először nem mutatott emelkedést. Az alpesi ország gazdasága még így is jobban szerepel, mint az eurózónáé, ahol már - két negyedévi visszaesés után - hivatalosan is recesszió van.

Az esetleges csütörtöki kamatcsökkentéshez hozzájárulhat az is, hogy az inflációtól nem kell félnie a jegybankároknak. Novemberben ugyanis 1,5 százalékos volt az infláció Svájcban, ez pedig elmarad a jegybank 2 százalékos céljától.

Márciusig nullára csökkenhet a kamatszint

A legfontosabb makrogazdasági adatok borús képet festenek a svájci gazdaságról: a legfőbb konjunktúramutató, a KOF-index -0,05 pontra zuhant, ami az elmúlt öt évben az első negatív eredmény. Emellett a beszerzési menedzser index (PMI) is nagyot zuhant, a mutató 35,2 pontos értéke új negatív rekordnak számít - írta múlt heti elemzésében a Raiffeisen.

A gazdasági lassulás miatt egyre nagyobb a defláció kockázata, jövőre mínusz 0,2 százalékos inflációt, vagyis az árindex csökkenésére számítanak a Raiffeisen elemzői, akik úgy vélik, a svájci bank nem fog megállni 0,75 vagy 0,5 százalékos kamatszintnél, szerintük márciusig 0 százalékra csökken az irányadó ráta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!