A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

A feketegazdaság növeli készpénzigényt

Vágólapra másolva!
Magas a magyar gazdaság készpénzigénye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői tanulmánya szerint, a forgalomban lévő készpénz mennyisége nemcsak az euróövezet perifériális országaiban a közös pénz bevezetése előtti mértéket, hanem a hasonló fejlettségű közép-európai államokra jellemző értékeket is meghaladja.
Vágólapra másolva!

A jegybank pénteki budapesti rendezvényén Odorán Rita és Sisak Balázs, a tanulmány szerzői elmondták: a nagy készpénzigény részben abból származik, hogy a készpénz-helyettesítő eszközöket még kevéssé használják Magyarországon, másrészt mert a rejtett gazdaságban jelentős a készpénzforgalom.

A szakértők szerint a nagyarányú készpénzhasználat több szempontból sem kedvező: az elrejtett jövedelmeken, az adóelkerülésen keresztül egyszerűbbé teszi a szürke-, illetve feketegazdaság működését és a helyettesítő fizetési lehetőségekkel szemben jelentős plusz költségekkel is jár.

A tanulmány kitér arra, hogy a forgalomban lévő nominális készpénzállomány a gazdasági növekedéssel és az árak emelkedésével összhangban trendszerűen emelkedik, a készpénzmennyiség azonban az elmúlt, több mint tíz évben több időszakban is rendhagyó módon alakult. A Postabankkal kapcsolatos hírek hatására például 1997 tavaszán jelentős mennyiségű bankbetétet vettek ki az állampolgárok, ezzel pár nap alatt megközelítőleg 70 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénzállomány.

A kamatadó bevezetése után újból megemelkedett a készpénzigény. A múltban a gazdaság készpénzigénye az inflációs pályával összhangban változott. Így az infláció gyorsulását a készpénzigény mérséklődése követte, 2006 májusától azonban az emelkedő infláció ellenére is emelkedett a készpénzforgalom.

A tanulmány szerint az egy főre eső bankautomaták, és a bankkártyával fizetést lehetővé tevő, úgynevezett POS berendezések száma alapján Magyarország fejlettségben jóval lemaradt a nyugat-európai országoktól.

A fejlett országokban számos példát lehet tapasztalni a készpénzhasználat visszafogására, ezek vagy a rejtett gazdaság mozgásterét korlátozzák, vagy a gazdaság teljes szintjén a pénzhasználatot a kevésbé költséges fizetési módok felé próbálják terelni. Magyarországon is történtek eddig a készpénzhasználat visszafogására kísérletek, azonban azok csak rövid ideig voltak érvényben.

A jegybank ez év november elején kiadott adatai szerint 2.356,7 milliárd forint készpénz volt forgalomban, ez több mint 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!