Ki ne szeretné a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkát?
Vágólapra másolva!
Hazánkban szinte mindenki nagy rajongója a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkának, amely kihagyhatatlan hozzávalója minden hétvégi eseménynek, legyen az grilezés, vagy egy finom bográcsos pörkölt! Ilynekor természetesen kevés lesz az üveges változat, így érdemes inkább egyből egy vödörrel készíteni. Mutatjuk, hogyan.
A házi savanyúságok versenyében a legtöbbünknél a kovászos uborka fej fej mellett halad a csemegeuborkával. Két teljesen más ízvilág, így mindkettőt más-más okokból kifolyólag szeretjük.
A csemegeuborka fanyar, savanykás, olykor pikáns fűszerezésű ízvilága ellenállhatatlan, a ropogós textúrájáról nem is beszélve.
Nagy előnye még, hogy rendkívül egyszerűen készül, és jó nagy mennyiséget lehet belőle gyártani, sőt, újra meg újra után tudjuk tölteni a vödröt.
Vödrös csemegeuborka
Hozzávalók egy 10 literes vödörhöz
5-6 kg uborka
3 liter víz
50 dkg cukor
15 dkg só (nem jódozott)
6,5 dl 20%-os ecet
1,5 mk. borkénpor
3 mk. szalicilsav
3 mk. szódabikarbóna
2 mk. mustármag
2 mk. koriander
2 mk. egész bors
3 db babérlevél
1 csokor kapor
néhány szelet torma
15-20 kisebb fej vöröshagyma
Ki ne szeretné a savanykás ízvilágú, ropogós csemegeuborkát? Fotó: Shutterstock
Elkészítése:
Az uborka kivételével a hozzávalókat hidegen összekeverjük, majd beletesszük az alaposan megmosott uborkákat, míg a vödör tele nem lesz.
Alaposan elkeverjük az egészet, majd egy hétig állni hagyjuk, anélkül, hogy lezárnánk a vödröt. Ez idő alatt néhányszor átkeverjük a készülő savanyúságot.
Az egy hét leteltével lezárjuk a vödröt légmentesen, de az uborka ekkor már fogyasztható.
Ahogy fogy a savanyúság, úgy lehet folyamatosan pótolni, így mindig lesz az asztalon a ropogós csemegéből.
A hozzávalók listáját természetesen ízlés szerint kiegészíthetjük más zöldségekkel (pl. káposzta, paprika, répa), és a fűszerezés is lehet a fentitől eltérő, mondjuk kerülhet a vödörbe jó néhány fokhagymagerezd, de akár csilipaprika is.