Szerényebb karácsonya lesz a bankoknak

Vágólapra másolva!
A szokottnál kisebb eredményt hozhat idén a karácsony a bankoknak - írja a Világgazdaság. Jelentősen drágultak a fogyasztási hitelek, szigorodtak a feltételek, és kevesebb a reklám is, mint régebben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A lap szerint tovább csökkenhet a személyi és áruhitelek népszerűsége az ünnepek előtt: az októberi 3 százalékos jegybanki kamatemelés után mindkét hitel ára nagyot ugrott. Az áruhitelek állománya az elmúlt egy évben folyamatosan apadt, és október végén már bőven 100 milliárd forint alatt volt.

Ráadásul a személyi kölcsönöknél is a kisebb - egymillió forint alatti - összegű változatokat kínálják akciós feltételekkel a bankok, amelyekkel szemben már egy nagyobb folyószámlakölcsön is jó megoldást jelenthet.

Látványosan megfogyatkoztak az akciós kölcsönajánlatokat hirdető banki reklámok is, most inkább a megtakarításokat reklámozzák. Viszonylag erős kereslet mutatkozhat ugyanakkor a hitelkártyák és a folyószámlakölcsönök iránt: ezek bírálata ugyanis a bankok számára nem okoz különösebb nehézséget, hiszen forintalapú és az adós besorolását egyszerűen lehetővé tevő konstrukciókról van szó.

A cikk szerint nehéz megítélni, mennyivel ugrik meg a lakossági hitelek mennyisége az utolsó két hónapban. November-decemberben az elmúlt években mindig 20-25 százalékkal több kölcsönt helyeztek ki a hitelintézetek, mint az év többi időszakában. 2007 utolsó két hónapjában például 230,8 milliárdot ért el az újonnan folyósított kölcsön, míg az első tíz hónap átlaga alig érte el a 100 milliárdot.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is felelős hitelezésre és az ügyfelek fizetőképességének fokozott szem előtt tartására szólította fel a hitlelt nyújtó és étrtékesítő cégeket. A vezetői körlevél szerint a bő termékkínálatnak és az ahhoz kapcsolódó rendkívüli hitelakcióknak sok háztartás nem tud ellenállni, a törlesztést a későbbiekben azonban sokszor csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem tudják teljesíteni, így többen adósságspirálba kerülnek.

A felügyelet ezért felhívja a hitelintézetek és a pénzkölcsönt, áruhitelt nyújtó pénzügyi vállalkozások figyelmét arra, hogy kereskedelmi kommunikációjukban ne buzdítsák a fogyasztókat anyagi lehetőségeiket meghaladó, felelőtlen kölcsönfelvételre, továbbá fordítsanak kiemelt figyelmet ügyfeleik hitelképességének vizsgálatára, azaz győződjenek meg arról, ügyfeleik megnyugtató módon képesek lesznek a törlesztőrészletek visszafizetésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!