Már 276 forintnál tart az euró

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban az euró bő 10 forinttal drágult, hétfőn reggel 276 forint felett járt a jegyzés, míg a múlt szerdán még 262-265 forint körül mozgott az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Nem találja a felfelé vezető utat a magyar deviza, pénteken, nem sokkal 12 óra előtt már 276 forint körül jegyezték az eurót, szemben a tegnap kora este feljegyzett 273, illetve a 9 óra utáni 275 forintos jegyzéssel. Két nappal ezelőtt, szerdán reggel még 262-265 forint körül járt az euró jegyzése, vagyis két nap alatt bő tíz forintttal drágult az euró.

Geszti Pál, az ING devizakereskedője elmondta, hogy magyar fizetőeszköz alulteljesíti régiós társait, köztük a lengyel devizát. Vagyis a forint nagyobb mérétékben gyengült, mint a zloty. Az árfolyam változékony, bármerre elmozdulhat a kurzus, nem kizárt a 277 forintos vagy azt meghaladó eurókurzus elérése.

Ezzel összecseng a Takarékbank reggeli piaci kommentárja, amelyben a szakértők jelezték, volatilis kereskedés várható a hét utolsó napján. Várhatóan tovább folytatódik a magyar deviza gyengülése, így akár 278 forintra erősödhet a közös deviza kurzusa, de rövid távon 270 forint alatt stabilizálódó árfolyamot várnak - tették hozzá az elemzők.

A jóslatok valóra váltak pénteken: délután a forint 278-as szintet is megközelítette, de záráskor a 276-277 közötti sávba tért vissza a magyar deviza.

Csütörtöki zuhanás

A magyar fizetőeszköz csütörtökön meglehetősen rossz napot zárt csütörtökön, régiós társaival együtt jelentősen gyengült. Az euró árfolyama így 275 forint közelében tetőzött, hasonlóan drága euróra legutóbb tavaly októberben - a forint elleni támadás idején - volt példa.

A forintgyengülésben szerepet játszott a csütörtöki rossz nemzetközi hangulat, az orosz-ukrán gázvita, a nagyon gyenge gyenge ipari termelési adat és nem segített az MNB korábbi kommentje sem, miszerint a jegybank elfogadna egy gyengébb árfolyamot is. Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője a Világgazdaságnak nyilatkozva elmondta, a magyar jegybankárok jól tették, hogy a londoni előrejelzésekkel szemben hétfőn nem módosították az alapkamatot.

Indokolt a jegybani óvatosság

A közgazdász továbbra is óvatosságot tart indokoltnak, mint mondta: érdemes szárazon tartani a puskaport, mert az októberi eőrteljes tőkekivonás és az ezzel párhuzamos forint elleni támadás bármikor megismétlődhet. Az OTP elemzői egy hónappal ezelőtt még 260 forintos euróárfolyamot tartottak reálisnak, ma már viszont úgy látják, megnőtt a kockázata a gyengébb szinteknek.

Ezzel összecseng a Raiffeisen napokban - még a csütörtöki árfolyamesés előtt - készített elemzése, amely szerint jelenleg erősebbnek tűnnek a forintgyengülés irányába mutató kockázatok. A bank szakemberei jelezték, érdemes követni a pénteki amerikai munkaerő-piaci adatokat, amelyek a nemzetközi piacok hangulatát negatívan befolyásolhatják, ezáltal kockázatkerülést és a régiós devizák gyengülését okozhatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!