Újabb német élénkítő csomag jön

Vágólapra másolva!
A német kormányzó koalíció egyetértésre jutott hétfő este egy újabb, 50 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagról, amely segítené Európa legnagyobb gazdaságát abban, hogy átvészelje a második világháború óta legsúlyosabb recessziót.
Vágólapra másolva!

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok és a velük koalíciót alkotó szociáldemokraták a kancellári hivatalban folytatott hatórás tárgyalások eredményeképpen egyetértésre jutottak a két évre szóló, befektetések és adócsökkentések egyvelegéből álló gazdaságélénkítő csomagról. Sikerült elsimítaniuk az adócsökkentéssel kapcsolatos, régóta tartó nézeteltéréseiket, amelyeket azok a félelmek tápláltak, hogy az adócsökkentés az EU által engedélyezett határon túl lendíti Németország költségvetési hiányát.

A közel 18 milliárd eurós beruházási program homlokterében infrastrukturális és oktatási projektek állnak. A konszenzusos csomag tartalmaz gépkocsivásárlást ösztönző intézkedéseket is. A társadalombiztosítási járulék 1,6 százalékponttal, 14,9 százalékra csökkenne és minden gyereknek járna egy egyszeri, száz eurós juttatás.

Ez már a második gazdaságélénkítő csomag Németországban, az előző, 31 milliárd eurós gazdaságélénkítő tervet novemberben fogadta el a német kormány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!