Van emelkedési potenciál a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 108,21 pontos emelkedéssel, 10 488,71 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 1,04 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint globális szinten hétfőn nem jelennek meg piacbefolyásoló makrogazdasági adatok, itthon viszont a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése lesz a figyelem középpontjában. A piac többsége kamattartásra számít - mondta az elemző, megjegyezve, hogy egy esetleges cseh, lengyel és magyar összehangolt kamatemelésről szóló pletykákról is hallani a piacon.

A vezető papírok közül Illés László a Mol és az OTP árfolyamában lát növekedési potenciált, a Richtertől pedig mérsékelt ármozgást vár. Véleménye szerint a Magyar Telekom 540 forintos árfolyam fölött a spekulánsok számára ismét beszállási lehetőséget kínál.

Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint javulhat a bankszektor megítélése annak a hírnek a nyomán, hogy a Citigroup tőkehelyzetét állami részvétellel javítanák. Ezen kívül egyre több olyan vélemény lát napvilágot, a hétvégén például a Világbank elnöke részéről, hogy a kelet-európai bankok külső segítségre szorulnak. Az elemző úgy véli, a jelzések alapján reménykedni lehet abban, hogy valamiféle bankmentő csomag kialakul a közeljövőben.

A BUX pénteken 269,82 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 10 380,50 ponton zárt, de nap közben tízezer pont alatt is járt az index. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!