Vágólapra másolva!
A ZEW német gazdaságkutató intézet meglepő adatokkal szolgált: a márciusi hangulatindexe ugyanis a várakozásokkal szemben javult. A kutatók szerint a válság nyár közepén érheti el mélypontját, után lassú emelkedésre van kilátás.
Vágólapra másolva!

A februári mínusz 5,8 pontról mínusz 3,5 pontra emelkedett a német gazdaságkutató intézet, a mannheimi ZEW hangulatindexe.

A német gazdaság szereplőinek várakozásairól képet adó mutató emelkedése meglepetést jelent, a piaci elemzők ugyanis az index gyengülésére számítottak. A jelenlegi gazdasági helyzet megítélése már nem ilyen kedvező, februárban ez a mutató mínusz 86,2 ponton állt, márciusban viszont mínusz 89,4 pontos eredmény született.

A ZEW kutatói értékelésükben kifejtették, bár most még rossz állapotban van a gazdaság, ám a hangulatindex javulása alapján remény van arra, hogy a gazdaság lassacskán magára talál. A prognózis szerint idén nyáron érheti el mélypontját a válság, majd fokozatos élénkülés várható. Ez jó hír, hiszen Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere Németország, ha beválik a német kutatók prognózisa, az év második felében a magyar gazdaság helyzete is javulhat.

A ZEW-index publikálása után a nemzetközi piacokon erősödött az euró a dollárral szemben: a keresztárfolyam a korábbi 1,2980-as szintről 1,3010-re változott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!