Nyugtalanság és esés a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 182,11 pontos csökkenéssel, 10 008,04 ponton nyitott hétfőn. Pénteki záró értékéhez képest 1,79 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint a pesszimista befektetői hangulat oka elsősorban az, hogy a vasárnapi EU-csúcson Angela Merkel német kancellár elvetette a közép-kelet-európai tagországoknak nyújtandó nagyszabású EU-támogatás lehetőségét.

Illés László elmondta, hogy a nap folyamán számos, a kereskedést várhatóan befolyásoló makroadat várható, délelőtt az eurózónából és az Egyesült Királyságból, délután az Egyesült Államokból. A QUAESTOR elemzője beszámolt arról is, hogy a héten rendkívül sok makroadat és kamatdöntés várható, ami bizonytalanságot, eladási hullámokat vonhat maga után.

Deáki Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője a Merkel-bejelentés mellett az HSBC piaci várakozásoknál gyengébb gyorsjelentésével magyarázta a várható lejtmenetet. Az angol bank tervezett 12,5 milliárd fontos részvénykibocsátása sem kedvez a hangulatnak, hiszen a befektetők ezt annak jeleként értelmezik, hogy csökkent a bank tőkeerőssége - vélekedett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 198,77 pontos, 1,91 százalékos csökkenéssel, 10 190,15 ponton zárt pénteken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!