Negyedszázados mélyponton járt a Nikkei

Vágólapra másolva!
Csökkent a tokiói értéktőzsde irányadó mutatója, amely napközben 26 éves mélyponton is állt, onnan azonban kis mértékben visszakapaszkodott.
Vágólapra másolva!

A Nikkei 50,43 pont (0,7 százalék) gyengüléssel 7229,72 ponton fejezte be a napot. Napi mélypontja 7088,47 pont volt, ami 26 éve a legalacsonyabb szint.

A börze részben annak a hatására gyengült, hogy több vezető pénzügyi óriás, így az American International Group (AIG) és a HSBC hétfőn 12 éves mélypontra taszította a New York-i értéktőzsde irányadó mutatóit.

Tokióban, de a térség többi tőzsdéin is folytatódott ezzel a lejtmenet. A globális gazdaság élénkülésének ugyanis semmi jele, a hatalmas állami támogatásokhoz jutó pénzügyi cégek pedig továbbra is veszteséget jelentenek.

Hétfőn az AIG 62 milliárd dollár negyedéves veszteségről számolt be - ami a legnagyobb az amerikai vállalati történelemben -, miközben újabb 30 milliárd dolláros állami segélyt kapott. A legnagyobb európai bank, a HSBC 18 milliárd dolláros kötvénykibocsátásról határozott, míg a tavalyi adózott eredménye 70 százalékkal esett.

A gazdasági válság végének egyelőre semmi jele, aminek a következtében hétfőn gyengültek a vezető európai tőzsdemutatók, New Yorkban pedig a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 7000 pont alatt zárt, először 1997 májusa óta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!