Vágólapra másolva!
Jelentősen élénkült a személyautó-kereslet Nagy-Britanniában a régi járművek újra cserélését anyagilag támogató költségvetési program bejelentése óta, áll a pénteken ismertetett első kormányzati adatsorban, bár a kereskedők szerint egyelőre óvatosan kell kezelni a számokat.
Vágólapra másolva!

Az üzleti és vállalkozási ügyek minisztériuma pénteken közölte: eddig 35 ezer új személyautóra érkezett lakossági megrendelés a roncsprémium-kezdeményezés alapján, ami azt jelenti, hogy minden öt új autómegrendelésből egyet a csereprogram keretében adnak fel.

A keresletélénkítő célú kezdeményezést Alistair Darling pénzügyminiszter hirdette meg az idei pénzügyi évre szóló, áprilisban beterjesztett költségvetési tervezetben. Az akció május 18-án indult el hivatalosan.

A program alapján jövő márciusig - vagy a 300 millió fontos költségvetési keret kifutásáig - kétezer font (640 ezer forint) kedvezmény jár minden olyan új autó árából, amelyet tíz évnél idősebb - 1999 augusztusa előtt üzembe helyezett - személyautók vagy 3,5 tonnánál nem nagyobb furgonok becserélésével vásárolnak. A kedvezményből ezer fontot a kormány áll, a másik ezer fontot a kereskedők adják.

Eddig 38 autómárka nagy-britanniai kereskedői hálózata csatlakozott a programhoz, köztük a legdrágább luxuskocsikat kínáló Bentley, Rolls-Royce és BMW éppúgy, mint a Daihatsu és a Suzuki, sőt a híres londoni taxikat gyártó cég, a London Taxis International is.

A kétezer fontos támogatás egyes esetekben komoly prémiumot jelenthet a tulajdonosoknak, mivel tíz évesnél idősebb személyautót - állapottól függően - gyakran alig néhány száz fontért lehet csak értékesíteni a piacon, különösen a jelenlegi súlyos recesszió közepette.

Lord Peter Mandelson, az üzleti ügyek minisztere az első megrendelési adatok pénteki ismertetése után kijelentette, hogy a cserekezdeményezés "repülőstartot vett", és máris komoly felhajtóerőt adott a személyautó-értékesítésnek.

Paul Everitt, a Brit Járműgyártók és -kereskedők Szövetségének elnöke azonban óvatosabban nyilatkozott. Everitt is "nagyon bíztató kezdetnek" nevezte az első adatokat, de hozzátette: a tényleges hatást csak néhány hónap múlva lehet lemérni.

Az autóipar a világválságtól legsúlyosabban érintett ágazatok között van: a brit szakmai szövetség legutóbbi adatai szerint az idei első negyedévben összesen 56,6 százalékkal zuhant a brit autógyártás éves összehasonlításban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!