Vágólapra másolva!
A mérsékelt kockázatok és a kedvezőbb megtérülés kettős célját a bankok jelenleg a kiskereskedelmi ügyfelek, mindenekelőtt a lakosság, illetve a mikro- és kisvállalkozások hitelezésének területén kívánják elérni - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elemzése.
Vágólapra másolva!

Mint megállapították, a bankok elképzelései egyebek között a kis- és középvállalatok (kkv) számára nyújtott hitelállomány tavalyi 26 százalékos éves növekedésében tükröződik, ahol az alacsonyabb kockázat elsősorban a támogatott hitelkonstrukciók esetén teljesül - szerepelt a Napi Gazdaságban.

Az idén - hangsúlyozták a K&H-nál - a kkv-knak szánt termékek közül a refinanszírozott és támogatott hitelekre koncentrálnak. A válság miatt persze ebben körben is csökken a hiteligények száma, nem lankad viszont a vállalkozások pályázatok iránti érdeklődése. Úgy látják, hogy most elsősorban a likviditás kiegyensúlyozására kért rövid lejáratú hitelek (folyószámlahitel, forgóeszközhitel) iránti igény növekedése várható.

A Budapest Banknál jelenleg a piac hiánya az egyik legnagyobb probléma a kkv-knál, amit rövid távon nehéz kiegészítő forrásokkal serkenti. A mostani időszak elsősorban "védekező" típusú üzleti gondolkodásra ösztönöz. A kkv-szegmens akkor helyezhet a jelenleginél nagyobb hangsúlyt a beruházásokra, ha már látszik, hogy mely piacok stabilizálódtak, és hol van fizetőképes kereslet.

A CIB szakértői szerint fontos a tőkehelyzet javítása, amit a vissza nem térítendő támogatások segítenek. Azok a vállalkozók, akik a beruházásukat ebben az időszakban valósítják meg, pár éven belül versenyelőnyben lehetnek a többiekkel szemben. Ráadásul a kereskedelmi bankoknál is prioritást élveznek a sikeres, EU-konform projekt megvalósításához még támogatással is rendelkezők.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!