Összművészet, hungarikum és jazz is várja a hétvégén az érdeklődőket

Vágólapra másolva!
Javában tart már a nyári fesztiválszezon, amit még az időjárás is támogat, jó hír ugyanis hogy július harmadik hétvégéjére kissé mérséklődik a kánikula, így nemcsak a strand marad, hanem bátran válogathatunk a rengeteg szabadtéri program közül. Az Origo most összeszedett 5 olyan szabadtéri programot, amelyre érdemes kilátogatni a hétvégén.
Vágólapra másolva!

Pénteken kezdődik a hetedik Miskolci Dixieland Fesztivál

Fotó: Facebook / VII. Miskolci Dixieland Fesztivál

Magyar és külföldi előadók várják a jazz kedvelőit a 7. Miskolci Dixieland Fesztiválon péntektől vasárnapig. Két helyszínen is lesznek koncertek: a Szinva teraszon található nagyszínpadon és a Városház téren található Grizzly névre keresztelt kisszínpadon. A fesztivál pénteken délután háromkor utcazenével kezdődik, melyen a Miskolci Nemzeti Színháztól egészen a kisszínpadig lépnek fel zenekarok, ahol a nyitányt követően a cseh The Dixie Hot Licks, az MDB Swing Project és a La Barriere Manouche Jazz játszik majd. A nagyszínpadon a Papa Jazz Seven formációja kezdi meg a koncerteket este hétkor, fellép továbbá The Dixie Hot Licks és a Dixis Manusok. A fesztivál ingyenesen látogatható.

 

Öt napon keresztül tart a Déryné Fesztivál Sátoraljaújhelyen

Fotó: Facebook / Déryné Fesztivál

Szerdán kezdődött a negyedik Déryné Fesztivál a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sátoraljaújhelyen, ahol öt napon keresztül tizenegy helyszínen hetven programmal várják a látogatókat a szervezők. A fesztivál első előadását a Kossuth Lajos Művelődési Központban nézhetik meg a színházkedvelők este hét órától, amikor a Déryné Társulat Heltai Jenő A tündérlaki lányok című darabját viszi színpadra Bakos-Kiss Gábor rendezésében. Az Ungvári pincekertben és a Zsólyomkai pincesoron helyi termelők és pincészetek finomságait is megkóstolhatják a látogatók, emellett az egész rendezvény ideje alatt az Újhelyi Futrinka névre keresztelt gumikerekes kisvonat is közlekedik. Ebben az évben is megrendezik a fesztivál keretében a KultCamp című eseményt a sátoraljaújhelyi Rákóczi Táborban, ahol a fiatalok kvízesteken, vetélkedőkön és sporteseményeken vehetnek részt július 18. és 21.  között. A nyitóelőadás kivételével - melyre kétszáz forintos áron válthatók jegyek -  minden program ingyenes lesz a Déryné Fesztiválon.

 

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton

Fotó: Facebook / Palóc Búcsú és Folkfesztivál

A hagyományos palóc búcsút rendeznek meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton; a Szent Anna tiszteletére rendezett búcsút palóc vendégség követi majd vasárnap - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeum. Pénteken a Palóc Múzeum Szabadtéri Gyűjteményébe várják a gyerekeket, akik a Magyar Népmese Színház Az aranyszőrű bárány című interaktív mesejátékát láthatják, majd a város Jánossy Képtárában Mohos Zsófia fotográfus Fényfonó című kiállítását nyitja meg Szarka Klára fotótörténész. A vasárnapi palóc búcsúra a Római Katolikus Főplébánia Templom előtt lesz a gyülekező, 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a palóc ligetbe. A szertartást követően palóc vendégséget rendeznek a palóc ligetben, a palóc falvak vendégasztalainak vetélkedésére várják a búcsú résztvevőit is. 

 

Komolyzenei gálakoncert lesz a debreceni Nagyerdőben
 

Fotó: Facebook / Hungarikum Gálakoncert

Hungarikum gálakoncertet rendez a Coopera július 20-án a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon: a több mint 100 színpadi közreműködőt felvonultató koncert a magyar zenei hagyományokon keresztül idézi meg a kulturális értékeket. A csaknem 80 perces hangversenyen a legnagyobb magyar zeneszerzők műveiből hallhat majd részleteket a közönség: a gálaest megidézi - többek között - Bartók Béla, Erkel Ferenc, Kodály Zoltán és Kálmán Imre legismertebb dallamait. A zenés színház, így az opera és az operett nagyjai mellett a Hungarikum gálakoncert a népzenének és a néptáncnak is adózik, de felcsendülnek a gazdag zenei motívumainkból táplálkozó klasszikus világslágerek is Johannes Brahms magyar táncain keresztül.

 

Idén is megrendezik a Művészetek Völgyét Kapolcson

Fotó: Facebook/Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye egy tíznapos, (07.19-07.29) összművészeti fesztivál, ahol a koncertek felszabadultsága és a csodálatos Balaton-felvidéki környezet mellett 10 napon át részesei lehetünk egy igazi alkotó közösségnek. A Művészetek Völgye épített színpadok helyett három falu, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend utcáit, épületeit, intézményeit varázsolja koncerttéré, galériává és színházzá, megtöltve azokat közel 2000 programmal. Nagyszínpados zenekarok, legendák és feltörekvő, friss produkciók mind helyet kapnak a Völgy programjában. Itt panoráma mellett muzsikál a nagyszínpad, táncházzá változik a pajta, hangversenyterem lesz a templom, égig érő fák árnyékában alatt szól a jazz - írja a fesztivál a honlapján.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!