Egy hónapos csúcson az olaj

Vágólapra másolva!
A nyersolaj ára hétfőn négyhetes rekordot döntött, hordónkénti 53 dolláros szint körül mozgott, megőrizve az előző üzleti nap nyereségét. A drágulás összefüggésben áll a javuló amerikai fogyasztói bizalommal és azzal, hogy az OPEC tagországai az adatok szerint eleget tesznek a kitermelés csökkentéséről hozott döntésnek.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hétfő reggel 53,23 dollár volt Londonban júniusi szállításra, 0,38 dollárral drágább a pénteki záróárnál. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate hordónként 53,42 dollár volt júniusi szállításra a chicagói Globexen, ami 0,22 dollárral drágább a pénteki árnál.

Az OPEC együttes olajkínálata áprilisban már a nyolcadik hónapja folyamatosan mérséklődik, annak hatására, hogy a tagországok visszafogták kitermelésüket az árak stabilizálása érdekében. A nigériai termelési kimaradások is mérsékelték az ellátást.

Elemzők szerint az árakat befolyásolja, hogy a nyári autózási szezon közeledtével fellendülhet a kereslet az Egyesült Államokban. A kőolaj árát az amerikai ipar visszaesésének lassulására utaló feldolgozóipari beszerzői menedzser index is felfelé húzta. A mutatószám meglepően nagy mértékben, a várt 38 pont helyett 40,1 pontra emelkedett áprilisban a menedzserek szövetségének pénteken közölt jelentése szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről