Gyengült a forint, jól zárt az OTP, borúlátó a Fed - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Rossz negyedévet zárt a Budapesti Értéktőzsde, a hetet pluszban zárta a BUX, a forint gyengülésnek indult. Borúlátó a Fed, az amaerikai bankok már idén visszafizethetik az állami hiteleket. Obama csődvédelmi eljárásba kergetné a GM-et. Hétfőn jönnek a magyar kiskereskedelmi adatok. Válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Hétfőn Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzéteszi a kiskereskedelem márciusi teljesítményéről szóló jelentését. Februárban 3,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakihoz képest, havi összevetésben pedig 0,5 százalékkal mérséklődött. A monetáris tanács pedig kamatdöntő ülést tart, az elemzők szinte egyöntetűen a kamat 9,5 százalékon tartását várják.

A német Ifo intézet májusi indexeit publikálják, Japánban a helyi központi bank és a kormány is havi jelentést tesz közzé.

Borúlátó a Fed, rossz negyedévet zárt a tőzsde

Az amerikai Federal Reserve (Fed) egyre borúlátóbb az amerikai gazdaság idei kilátásaival kapcsolatban. Míg az országban erősödik az optimizmus és mindenki arra számít, hogy az utolsó negyedévre megáll a zuhanás, a Fed áprilisi tanácskozásának most nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből kiderül: szakértői nemhogy nem osztják ezt a derűlátást, de még a korábbinál is rosszabbra számítanak.

A magyar tőzsde 19 éves újkori története során először volt negatív az A kategóriás tőzsdei társaságok negyedéves összesített eredménye. A 47,5 milliárdos mínusz ugyan a Molnak tudható be, ám nélküle is negyedével zsugorodott az összprofit.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 43 pontos, 0,28 százalékos emelkedéssel, 15 261 ponton zárt pénteken. A növekedést az OTP-részvények húzták.

Gyengült a forint a pénteki záráskor. Az euróért délután négy után már 280 forintot kellett adni.

Beperli a PM-et Vác, drágul a benzin

Beperli a pénzügyi tárcát mint az állam képviselőjét Vác önkormányzata, hogy megakadályozza a váci székhelyű Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. állami tulajdonú üzletrészének vagyonkezelésbe adását más társaságoknak - közölte Kiss János MSZP-s helyi képviselő pénteken.

Adóreformra, azaz a közteherviselés reformjára minden körülmények között szükség van - jelentette ki Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője szombaton Budapesten. Az adóreform integráns része a reformok "kritikus tömegének" - közölte a képviselőjelölt az MTI beszámolója szerint. Bokros szerint elhibázott a vagyonadó.

Magyarország súlyos gazdasági helyzetéből nem önállóan, hanem egész Európa, különösen Németország helyreállása révén lábalhat ki - fejtette ki Bajnai Gordon a londoni Financial Times-nak adott interjújában.

Elemzői és piaci vélemények alapján az idén is az OTP Bankot választotta a legjobb magyar vállalatnak a Euromoney magazin, amelynek éves felmérésében több részkategóriában a Mol is első helyen végzett.

Az új adónemek ellenőrzésének keretében az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) preventív céllal a cégautó adót is ellenőrzi - közölte a hivatal.

Drágul a benzin. A Mol Nyrt.-nek a júliusi áfa- és jövedékiadó-emelést maradéktalanul érvényesítenie kell az áraiban, ugyanúgy, mint korábban az áfa-csökkentést, mert ha nem így tenne, akkor korlátozná a versenyt - mondta Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Nyerhetnek a feltörekvő devizák

A feltörekvő devizák lehetnek a globális gazdasági helyzet javulásába vetett bizalom erősödésének nyertesei. A viszonylag magas hozamot nyújtó kockázatosabb befektetési eszközök - így többek között a forint - iránt javuló érdeklődés és az amerikai inflációs nyomás fokozódásával szemben táplált aggodalmak erősödése biztosíthatja a fejlődő térségekbe áramló befektetések növekedését.

Nagy-Britannia hazai összterméke (GDP) az első negyedévben 1,9 százalékkal maradt el az előző negyedévitől, és 4,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, közölték pénteken a brit statisztikai hivatalban első becslésként. Ezzel megerősítették az április 24-én kiadott előzetes becslést.

Az Obama-kormányzat arra készül, hogy a jövő héten csődvédelmi eljárást indít a General Motors autógyártó vállalat ellen - jelentette pénteken internetes oldalán a The Washington Post című napilap. Az Obama-kormányzat már korábban jelezte, hogy átvenné az átalakított vállalat legalább ötven százalékát, és valószínűleg fenntartaná a jogot a GM igazgatóinak a kinevezésére.

A héten bevezetett roncsprémium keresletélénkítő hatásában reménykednek a brit autógyártók, miután az iparág teljesítménye több mint ötven százalékkal visszaesett az év első négy hónapjában.

A legtöbb amerikai nagybank már idén visszafizetheti az államtól kapott hitelt a Morgan Stanley szerint.

A hét utolsó napján az utolsó percekben estek az indexek a negatív tartomanyban Amerikában. A börzék- hasonlóan a londoni piacokhoz - hétfőn zárva lesznek.

Dél-oroszországi gázlelőhelyben szerez részesedét a német E.On energiakonszern, és ezzel új fejezet nyílik az orosz Gazprom gázipari vállalat és az E.On sikeres, többéves együttműködésében, idézte az E.On igazgatótanácsának elnökét, Bernhard Reutersberget a Vremja Novosztyej című orosz lap pénteken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!