Tarolt a Bajnai-kormány, megszűnik a 13. havi nyugdíj, sínen az adócsomag, száguldott a BUX - válság

Vágólapra másolva!
Learatta elő sikerét hétfőn a Bajnai-kormány. Megszűnik a 13. havi nyugdíj, nem puhult az áfaemelés, sínen az adócsomag. Nagyot emelkedett a tőzsde és jól zárt a forint is. Mostantól a PM kimarad az inflációs cél meghatározásából. Amerikában is az optimizmus határozta meg a tőzsdei kereskedést, jók lettek a makroadatok. A Fiat-Opel tranzakció, ha létre is jön, csúszik. Obama adókedvezményeket vonna meg. Válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kedden tovább zajlik a tárgyalás az Opelről, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig holnap adja ki a biztosítók első negyedéves statisztikai mérlegét, az áprilisi állampapírpiaci referenciahozamok és az állampapírok aukciós átlagkamatának adatait.

Sínen van az adócsomag. A parlament csak azokat az adócsomaghoz benyújtott módosító indítványokat szavazta meg, amelyeket a Bajnai-kormány is támogatott. Július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják.

Az adó-, illetve a nyugdíjtörvényekhez benyújtott módosító indítványokról szóló hétfői szavazáson aratta első sikerét a Bajnai-kormány: az ellenzék sikertelenül próbált kiszemezni néhányat a válságkezelő intézkedések közül: megmaradt a szövegben a 13. havi nyugdíj eltörlése, és az áfaemelést sem puhult. Az MSZP és az SZDSZ ellenállása miatt a parlament egyelőre elvetette az OTP-spekulációval foglalkozó vizsgálóbizottság ötletét.

Noha egy ideig reális lehetőségnek tűnt, hogy május 4-én a Fiat autóipari konszern vezetője bejelenti az Opel megvásárlását, a tranzakció, ha létre is jön, biztosan sokat csúszik. A német kormány megpróbálja befolyásolni a folyamatot, és még nem kötelezte el magát a Fiat mellett - sőt, egyes szakértők a rivális vállalat mellett kardoskodnak.

Az amerikai tőzsdék jelentős emelkedéssel zárták a napot. Az S&P 500 index gyakorlatilag ledolgozta idei veszteségét. A kedvező lakáspiaci adatok is javították a brókerek hangulatát.

Árrobbanás volt a tőzsdén. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 737,28 pontos, 5,73 százalékos emelkedéssel, 13 609,42 ponton zárt hétfőn. A vezető papírok mindegyike jelentősen növelte árfolyamát a hét első napján. A forgalom 19,60 milliárd forint volt.

Az irányadó mutató növekedésével párhuzamosan jelentősen növekedett áprilisban a budapesti részvénybörze forgalma. A brókercégek toplistája megváltozott, az első negyedév során legnagyobb forgalmat bonyolító KBC Securities helyét átvette az Erste. Április során a vezető papírok közül az OTP szerepelt a legjobban, a bankpapír közel 50 százalékkal drágult.

Jól kezdte a hetet a forint. A forint és a térségbeli devizák erősödő pályára léptek hétfőn a javuló nemzetközi piaci hangulatnak köszönhetően. Az eurót 285,80 forinton jegyezték hétfőn délután négy órakor a bankközi kereskedelemben, szemben a múlt heti utolsó napi, csütörtök délutáni 289,31 forinttal.

Ezentúl nem a kormánnyal közösen, hanem kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozza meg az inflációs célt, ami továbbra is 3 százalék, plusz/mínusz 1 százalékpontos toleranciasávval - közölte a jegybank hétfőn.

A térségbeli EU-államok várhatóan jóval magasabb államháztartási hiányokat halmoznak fel az idén, mint Magyarország - vélik londoni feltörekvő piaci elemzők.

Az EU szakértői ugyanakkor egyelőre nem veszik készpénznek a Banai-kormány tervezett intézkedéseit, ezért az államháztartási hiány alakulását bőven 3 százalék fölött várják. A gazdasági visszaesés még jövőre is 0,3 százalék körül alakulhat idehaza, noha több szomszédos országban akkor már növekedés valószínű.

Gázártárgyalásokon próbálja a kormány a lakosság számára is érezhetően érvényesíteni a világpiaci gázárak csökkenését. Emellett csökkenti a távhő áfáját, de a Fidesz szerint közel sem a kellő mértékben.Több hetes rekordot döntött hétfőn a kőolaj ára New Yorkban és Londonban egyaránt a tőzsdéket uraló általános optimista hangulat közepette.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyott Románia számára egy 17,1 milliárd dolláros hitelt, amelyből az ország azonnal lehívhat 6,6 milliárd dollárt - közölték a nemzetközi pénzintézetnél hétfőn.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn adókedvezmények megvonására tett javaslatot. Az amerikai kormány a válság ellenére sem szeretné tovább tűrni azokat a kedvezményeket, amelyek adóelkerülést tesznek lehetővé, és munkahelyek exportját ösztönzik.

Alig kapta meg az állami mentőcsomagot, egy hétre rá máris levelet írt az AIG vezérigazgatója a cég vezetőinek arról, hogy megkapják a nekik járó jutalmat. Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottságának jelentése feltárta a céget átszövő családi szálakat is. Tovább dagad az AIG-botrány.

Áprilisban az elmúlt hónapokhoz viszonyítva lassult az eurózóna iparában a visszaesés üteme, de még így is folytatódott a recesszió. Az eurózóna mind a négy meghatározó gazdaságában (angol, német, francia, olasz) javult valamelyest a helyzet.

Meglepően jók lettek az amerikai lakásadatok. Folytatódott a folyamatban lévő lakásértékesítések indexének kedvező alakulása. Az index ismét emelkedni tudott, márciusban 3,2 százalékkal javult 84,6 pontra, az előző hónaphoz képest. A februári adatot kismértékben lefelé korrigálták, a korábbi 2,1 százalékos emelkedésről 2 százalékos bővülésre.

Warren Buffett amerikai milliárdos befektető szerint elsősorban a bankárok, a biztosítók és a szabályozó hatóságok felelősek az amerikai lakáspiaci válságért.

Ázsia feltörekvő országaiban az idei évi gazdasági visszaesést követően 2010-ben újra erőteljes lehet a gazdasági növekedés Kuroda Haruhiko, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) elnöke szerint. Az új növekedési hullámnak Kína lehet a vezető alakja.

Könnyebb volt a magyar érettségi, mint az előző években - mondták az [origo]-nak több gimnázium végzős diákjai, amivel a Szent Imre Gimnázium magyar tanárja is egyetértett. Sokan közülük ugyan az évfordulós Radnótira számítottak, de végül a többség elégedett volt a feladatsorral. A legtöbben Lázár Ervin novelláját elemezték és egy Spiró-idézet alapján írtak érvelést. Reggel a vizsgára érkezőket, délben a távozókat faggatta az [origo].

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!