Társaival együtt drágult a forint

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a jó hajnali kezdés után eleinte gyengült, majd erőre kapott a forint az euróval szemben, a jegyzések kora este 281 forint alatt jártak. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön, 19 óra után egy euró 280,40 forintot ért, szemben a délelőtti 283,55 forintos értékkel. A dollár árfolyama ezzel párhuzamosan a közel 204 forintos szintrel 200 forint közelébe ereszkedett, és a svájci frank is olcsóbb lett, utóbbi 186 forint alatt jegyezték.

A magyar pénz akkor kezdett el visszaerősödni, amikor kiderült, hogy a múlt héten újonnan munkanélküli segélyért folyamodók száma kismértékben, mindössze 3 ezer fővel emelkedett az Egyesült Államokban. Négy heti mozgóátlaggal számítva a heti kérelmek száma február óta nem látott alacsony szintre süllyedt.

A forint mellett a több régiós devizát is segítette a dollár gyengülése, ami általában kedvez a nagyobb kockázatú eszközöknek szerte a világon. A térségben a legkisebb kockázatú cseh korona profitált ebből a legtöbbet csütörtökön. A lengyelországi, csehországi, romániai kamatcsökkentési kilátások továbbra is késleltetik a számottevő régiós devizapiaci erősödést, és a forintnak sem segít még különösebben az, hogy a Magyar Nemzeti Bank várhatón kimarad a térségi kamatcsökkentési hullámból. Az eurót csütörtökön jelentős svájcifrank-eladások erősítették a piacon, ez nehezítette a térségi valuták dolgát az euróval szemben.

A svájci deviza azután került eladósorba, hogy Svájci Nemzeti Bank intézezkedéseket helyezett kilátásba a svájci frank esetleges (euróval szembeni) megerősödése ellen. A bank elsősorban euróvásárlásokkal előzné meg a frank tervezettnél nagyobb arányú erősödését, de nem hagyományos eszközökkel is interveniál majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről