Vágólapra másolva!
Enyhített a számos zöldség- és gyümölcsféle alakját előíró uniós szabályokon az Európai Bizottság. Az EU felismerte, hogy ilyen kérdéseket nem szükséges uniós szinten szabályozni.
Vágólapra másolva!

Visszatérnek az Európai Unió tagországainak boltjaiba a görbe uborkák és más szabálytalan alakú zöldségek és gyümölcsök, miután szerdától uniós előírások szűnnek meg számos termék méretére és alakjára vonatkozóan. Számos termék esetében több évtizede érvényben lévő szabályozás megszüntetéséről van szó.

Az Európai Bizottság Brüsszelben bejelentette, 26 gyümölcs- és zöldségféle esetében hatályukat vesztik az úgynevezett uniós termékspecifikus forgalmazási minőségszabványok.

Azért nem minden szabály tűnik el

Árnyalja a képet, hogy tíz gyümölcs- és zöldségfajta (köztük az alma, a szamóca és a paradicsom) esetében továbbra is érvényesek maradnak a szabványok, bár a tagállamok saját hatáskörükben mostantól megengedhetik e termékek kiskereskedelmi forgalmazását, ha a boltok a címkén jelzik, hogy az előírástól eltérő termékről van szó.

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos nyilatkozatából kiderül, hogy a brüsszeli bizottság arra a felismerésre jutott: az ilyen kérdéseket nem szükséges uniós szinten szabályozni, sokkal célravezetőbb azokat a piaci szereplőkre bízni. "Nincs értelme tökéletesen megfelelő termékeket kidobni csak azért, mert szabálytalan méretűek vagy formájúak" - mutatott rá a biztos.

A módosítás a következő termékekre vonatkozik: kajszibarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, bab, bimbóskel, sárgarépa, karfiol, cseresznye, cukkini, uborka, termesztett gomba, fokhagyma, héjas mogyoró, fejes káposzta, póréhagyma, dinnye, hagyma, borsó, szilva, halványító zeller, paraj, héjas dió, görögdinnye és cikóriasaláta.

Tavaly döntöttek

A tagállami hatáskörben engedélyeztethető tíz termék az alma, citrusfélék, kivi, saláta, őszibarack és nektarin, körte, szamóca, étkezési paprika, csemegeszőlő és paradicsom.

Az Európai Unió tagállamai tavaly novemberben szavaztak arról, hogy a többek között a zöldségek és gyümölcsök alakjára vonatkozó szabályozást megszüntetik. A tavalyi döntés ellenére a korábbi korlátozásokat csak idén júliustól törölték el, az EU indoklása szerint ezt "praktikus okokból" tették.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!