Mélybe lökte a forintot Bánfi, 270 fölött az euró

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács egyik tagjának komoly kamatvágást valószínűsítő szavai miatt lejtőre került a forint a bankközi devizapiacon.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután érezhetően gyengül a forint, fél négykor egy euróért 271 forintot is kellett adni, szemben a nap korábbi részében tapasztalt 268-289 forintos értékekkel.

A magyar deviza esését az váltotta ki, hogy a monetáris tanács tagja, Bánfi Tamás nem sokkal a kedvező amerikai GDP-adat közzététele után azt mondta, hogy a reálgazdaság számára még legalább 2 százalékpontos alapkamatcsökkentésre lenne szükség az év végéig, tehát 5-6 százalékos alapkamatot tartana ideálisnak.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzőjének kommentje szerint Bánfi hozzátette, hogy erre csak akkor lesz majd lehetőség, ha a nemzetközi befektetői környezet a jelenlegi kedvező szinteken marad. A jegybankár az is megemlítette, hogy a 275-285 közötti euró/forint árfolyam a gazdaság egyes szektorainak sokkal kedvezőbb lenne. "Természetesen ezekből a szavakból a befektetők rögtön az újabb meredekebb kamatvágásokat és az előbbi árfolyamszint megvalósulását olvasták ki, így eladói nyomás alá került a forint" - vélekedett Sörös, aki szerint a Bánfi nyilatkozat beépülhet a várakozásokba is, és egy egyszeri hatásként fentebb tolhatja az utóbbi hónapban jellemző 265-275-ös sávot 5-10 forinttal.

Délelőtt a devizapiaci hangulat enyhén negatív volt, a kereskedők csendes üzletmenetről számoltak be mind régiós, mind nemzetközi szinten.

A szakértők szerint sem a magyar munkanélküliségi adatok, sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségének budapesti tárgyalásai nem befolyásolják a forint árfolyamát. Az IMF-küldöttség szerdán érkezett Budapestre, hogy megkezdődjön a Magyarország következő hitelrészletének lehívását megelőző szokásos konzultáció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről