A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Végéhez közeleg az első Bernanke-ciklus

Vágólapra másolva!
Forradalmi újító a kommunikációban és aktívabb minden elődjénél, vagy egy eltévedt bürokrata, aki lassabban reagált a gazdasági válságra a kelleténél és még most sincsenek konkrét elképzelései. Ehhez hasonló ellentétes vélemények fogalmazódtak meg Ben S. Bernankéről az amerikai Federal Reserve elnökéről, akinek megbízatása idén jár le.
Vágólapra másolva!

Mozgalmas és kihívásokban gazdag három és fél év áll Ben Bernanke háta mögött, a gazdaságtörténet egyik legnagyobb válságában kell kormányoznia az amerikai monetáris politikát. A központi bank és elnökének tevékenysége élesen megosztotta a közvéleményt, a politikusokat és a gazdasági elemzőket egyaránt. Bernanke 2006 februári kinevezése az Egyesült Államok jegybankjaként funkcionáló Fed igazgatói tanácsába egészen 2020-ig érvényes, de elnöki megbízatása 2010 elején lejár és egyre többen vetik fel a kérdést, hogy mi lesz vele.

A korábban is a Fed kötelékében dolgozó Bernankét George W. Bush előző amerikai elnök ültette jelenlegi helyére, ahol megörökölte az összeomlás szélén álló amerikai ingatlanpiac összes baját Alan Greenspantól, aki 1987 óta irányította a pénzügyi intézetet - többnyire gazdasági növekedés időszakában.

Az 1953-ban született és 1979-ben doktori fokozatot szerző Bernanke kezdetben a közhangulat lecsillapításával foglalkozott és kisebbíteni akarta a lakáspiaci gondok látszólagos méretét. Amikor viszont felismerte a válság valós kockázatát és szembesült az amerikai hitelforrások beszűkülésével, maga is akcióba lendült.

A Fed 2007 augusztusa óta példa nélküli mértékben csökkentette az amerikai jegybanki alapkamatot, ami mára egészen a 0,0 és 0,25 százalék közötti sávba esett le. A központi bank aktívan beleavatkozott a gazdasági folyamatokba bankok kimentésével, vagy éppen állampapír vásárlásokkal és maga Bernanke sokkal közvetlenebb szerepet vállalt a szervezet kommunikációs tevékenységében, mint bármelyik elődje.

Megérdemli a második négy évet is

A közvélemény kutatásokat nézve egyértelműen annak van nagyobb esélye, hogy Bernanke jövő ilyenkor is a Fed elnöki székében ül. Egy, a Bloomberg által készített második negyedéves felmérésben a megkérdezett befektetők 75 százaléka nyilatkozott kedvezően Bernankéről, többen, mint bármely más mostani jegybankelnökről.

A befektetők mellett a közgazdászok közül is sokan Bernanke pártját fogják, ráadásul nem is az ismeretlenen közül. Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász szerint a központi bank elnöke nagyon sikeres volt a válság kezelésében. "Megérdemli a második terminusát. A pénzügyi menedékek utolsó mentsvárává sikerült alakítania a Fedet. Amikor a bankok nem tudtak a megfelelő mennyiségű tőkét a piacokra juttatni, ő megtette a Feddel" - mondta Krugman a Bloombergnek.

A lassú kezdés ellenére Bernanke tető alá hozta a Bear Stearns felvásárlását, a Fannie Mae és a Freddie Mac biztosítók államosítását, az AIG-nek 85 milliárd dolláros segélycsomagot nyújtott és gyorshitel programot valósított meg a befektetési bankok számára. "Egy pénzügyi válságban, ha egy nagy cég rendezetlen módon megy csődbe, magával rántja a rendszert. Elhatároztam, hogy nem leszek az a Fed elnök, aki összehozta a második Nagy Világválságot" - nyilatkozta Bernanke kamerák előtt.

Ígéretét megtartva Bernanke Henry M. Paulson egykori pénzügyminiszterrel vállvetve érvelt a Fed befolyásának kiterjesztése mellett és keresztülvertek a kongresszuson egy 700 milliárd dolláros programot az értéktelen jelzáloghitelek felvásárlására, közvetlenül azután, hogy elköltöttek 300 milliárd dollárt a piacok stabilizálására.

Nem alkalmas a feladatra

Egyesek viszont nem kedvelik Bernanke megoldásait. A válság hiába kiáltott gyorsaságért, Anna Schwartz közgazdász szerint nagyobb hangsúlyt kellett volna helyezni a döntések átláthatóságára, hogy ne súlyosbodjon a helyzet. Schwartz a világos célkitűzések hiányát is számon kéri Bernankén, valamint szerinte pár döntése is hibás volt.

Hasonló fenntartásokat fogalmazott meg a szintén Nobel-díjas közgazdász Joseph Stiglitz is, annyiban., hogy el kellene gondolkozni Bernanke leváltásán. "Sok buktató van még. Gondok vannak az ingatlanpiacon. Tudjuk, hogy még sok jelzálog fog bedőlni, és nem ismerjük a bankok helyzetét" - mondta Stiglitz, aki csak nagyon lassú növekedésre számít.

Komoly kritika érte Bernankét korábban, hogy a Bear Stearns átvételénél segédkezett, ugyanakkor a Lehman Brotherst hagyta bebukni, mélyítve ezzel a válságot. Bernanke azóta több fórumon, újságokban, tévéműsorokban magyarázta döntéseit és vázolta fel az elképzeléseit. A médiakampány azonban nem hatotta meg például a politikusokat, akiknek már kezd elegük lenni belőle.

A Kongresszusban dől el a sorsa

Tipikus helyzetben van a Fed abból a szempontból, hogy bármit tesznek emberei, kritizálni fogják őket. A republikánusok szerint a bank túlterjeszkedett és az állami elnyomás jelképe lett. A demokraták szerint viszont eladta magát a nagy bankoknak és nem törődik a fogyasztókkal, valamint nem elég nyitott a külvilág felé.

A kongresszusban egyre többen aktívabb beleszólást követelnek a Fed ügyeibe, ami megkérdőjelezheti függetlenségét. Aggódnak a nagy kiadások miatt is, ami leértékelheti a dollárt, vagy inflációhoz vezethet. Ezenkívül a pozitívabb hírek kezdi elfeledtetni a politikusokkal, hogy még szükség lehet egy kemény Fedre.

Megosztottság van a válságból kivezető megoldásokkal kapcsolatban is. Bernanke elvileg pártolja Barack Obama amerikai elnök javaslatát, hogy szigorúbb szabályozásra van szükség, a Feddel központi szerepben, de nem ért egyet mindennel. Az pedig nagy bátorságra vall, hogy akkor szálljon szembe Bernanke egyetlen lehetséges pártolójával Obamával, amikor a kongresszusban kritizálják és a hetekben dőlhet el saját sorsa is.

Választási sikerüknek köszönhetően a demokraták - ha akarnak - egyedül dönthetnek a következő Fed elnök személyéről. A jelöltet az amerikai elnök nevezi ki, de a kinevezés csak a kongresszus megerősítésével lesz érvényes. Figyelembe véve, hogy utoljára 1979-ben jelöltek a posztra valakit a demokraták, nagy a kísértés Obama számára, hogy keressen valaki mást Bernanke helyére.

Jelentkezőből pedig akad bőven. Felvetődött Lawrence Summers volt pénzügyminiszter, Janet Yellen a San Franciscoban levő Fed-tagbank elnökasszonya, Roger Ferguson, és Alan Blinder volt Fed-alelnökök neve is.

A szakmaiság mellett persze az is fontos, hogy milyen egyénisége van a Fed elnökének. Ahogy Charles Liegeman befektetői tanácsadó fogalmazta, az a nagy kérdés végső soron, hogy Barack Obama kivel akar együtt dolgozni, hiszen Bernankét csak megörökölte nem pedig választotta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!