Obama megtartaná a Fed-elnököt

Vágólapra másolva!
Második terminusra jelöli Barack Obama amerikai elnök Ben Bernankét, a központi bank, a Fed elnökét - szivárogtatták ki a hírt az elnök környezetéből hétfőn, egy nappal azelőtt, hogy Obama bejelenti döntését.
Vágólapra másolva!

Egy névtelenséget kérő vezető kormányzati tisztviselő elmondta: a Massachussets államban családjával vakációzó Obama méltatni fogja Bernanke eddigi működését. Ki fogja emelni, hogy a bankár a 30-as évekbeli súlyos gazdasági válság, a nagy depresszió szakértője, és elismerőleg fog szólni azokról az erőfeszítéseiről, amelyeket Bernanke a pénzügyi válság leküzdése és egy újabb krízis megelőzése érdekében tett.

Az eredetileg a demokrata párti Obama republikánus elődje, George Bush által kinevezett Bernanke állítólag az első helyen szerepelt azok között, akik szóba jöttek a világ legerősebb központi bankjának vezető posztjára. Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer elnöke múlt heti értékelésében úgy vélte, "rövid távon jók a növekedés visszatértének kilátásai" világszerte. Ezzel az eddigi legerősebb jelzést adta arra, hogy szerinte kézzelfogható közelségbe került a javulás kezdete, ugyanakkor figyelmeztetett: a felépülés viszonylag lassú lesz.

A The Washington Post akkor elemzése szerint több érv is szól amellett, hogy Obama újabb négy évre meghosszabbítsa Bernanke megbízatását, amely január 31-én jár le. Bernanke kivezette a szakadékból az amerikai gazdaságot, átalakította a Fed működését, új hitelprogramokat teremtett. Megtartása mellett szól a folyamatosság szempontja, és az, hogy Obamának sűrű törvényalkotási tervei vannak, egy új személy kijelölése sok figyelmet vonna el.

A bankár ellen szól a lap szerint viszont, hogy a Fed élén nem tudta megakadályozni a nemzedékek óta legsúlyosabb válság és recesszió bekövetkeztét, és a gazdaság továbbra is szörnyű állapotban van. Ezenkívül kereskedelmi bankoknál korábban betöltött vezető állásaiban olyan döntéseket hozott, amelyek szorosan kötődnek a válság előtti helyzethez, az azt kiváltó folyamatokhoz, hibákhoz. Az újság emlékeztetett arra is, hogy a bírálók szerint nincs szükség még egy olyan tekintélyű Fed-elnökre, amilyen Alan Greenspan volt, akinek nagy befolyása sokak szerint szerepet játszott a válságot előidéző hibákban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!