Vágólapra másolva!
Több mint egy évtizede nem jelentett olyan szerény profitnövekedést a Tesco, mint az utóbbi fél évben. A legrosszabbul teljesítő piacok a közép-európaiak, amelyek közül a cég pénzügyi vezére Magyarországot is kiemelte.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi vállalat nettó nyeresége 1,3 százalékkal 1,03 milliárd fontra emelkedett az augusztussal véget ért féléves időszakban, ennél kisebb profitdinamikát legutóbb 11 évvel ezelőtt jelentett a társaság.

Egy évvel ezelőtt még 11 százalékos emelkedést regisztrált a cégóriás,. amely elsősorban nemzetközi eladásai erőteljes növekedésének tulajdonította a javuló eredményeket, de azokhoz hozzájárult a kereskedelmi cég banki tevékenységének fejlődése is.

A Tesco bevételeinek 70 százaléka az Egyesült Királyságból származik, itt 3,7 százalékos volt a növekedés. Az Anglián kívüli európai forgalom 5 százalékkal mérséklődött, de míg Ázsiában 20 százalékot meghaladó volt az emelkedés, addig - amint a Bloomberg jelentése kiemeli - a kelet-európai boltok forgalma komoly visszaesést mutatott.

Laurie McIlwee, a cég pénzügyi igazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy az európai visszaesést az okozta, hogy Csehország, Magyarország és Szlovákia gazdaságát komolyan érintette a recesszió.

A Tesco adóssága az utóbbi három évben a duplájára emelkedett, ami elsősorban a terjeszkedés következménye volt (az egyik legnagyobb ügylet az áruhitelezési üzeltág megvásárlása volt, amiért 950 millió fontot fizetett a cég a Royal Bank of Scotlandnak). Az adósságszolgálat 128 millió fontról 293 millió fontra emelkedett, ami szintén komolyan visszavetette a profitot.

A Tesco Magyarországon a legnagyobb kiskereskedelmi lánc, a napi fogyasztási cikkek piacának hozzávetőleg 17 százalékát jegyzi.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!