Vágólapra másolva!
A kormányzati válságellenes csomagok a felelősek azért, hogy várhatóan a tavalyi rekordnál is háromszor nagyobb lesz az amerikai költségvetés hiánya. A deficit a GDP csaknem 10 százalékát teszi ki.
Vágólapra másolva!

A szeptember 30-ával véget érő pénzügyi évben 1,4 billió dollárra nőtt az Egyesült Államok költségvetési hiánya az amerikai kongresszus szakértőinek becslése szerint - írja a BBC internetes oldala.

Az előző évhez képest ezzel megtriplázódott a hiány, pedig már a 2008-as, 459 milliárd dolláros adat is rekordnak számított. A jelenlegi becslés még így is kedvezőbb a korábbiaknál, amelyek 1,6 billió dolláros deficitet vetítettek előre. A tényadatot az amerikai pénzügyminisztérium még ebben a hónapban közli.

A kongresszus költségvetési irodája szerint a hiány eléri az amerikai GDP 9,9 százalékát. (Ezzel az USA az Európai Unió mezőnyében is a legrosszabbak között lenne.) Az óriási deficit oka az adóbevételek visszaesése mellett a megugró kormányzati költés, jelesül a bankmentő és a 787 milliárdos gazdaságösztönző csomag.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!