Papírgyárat avatnak Dunaújvárosban

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon miniszterelnök és Thomas Prinzhorn tulajdonos avatja fel pénteken Közép-Kelet-Európa legkorszerűbb technológiájú papírgyárát Dunaújvárosban. A beruházás értéke 50 milliárd forint, amelyhez a kormány közel 3,5 milliárd forintos támogatást biztosított - közölte a Hamburger Hungária Kft.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Prinzhorn csoporthoz tartozó Hamburger Hungária Kft. papírgyára 281 dolgozónak teremt közvetlenül munkahelyet, közvetetten pedig 5-600 főt foglalkoztatnak majd - áll a közleményben.

A beruházás környezetvédelmi szempontból is fontos, mivel az új gyár - a még Dunapack Zrt. tulajdonában lévő, 1976 óta kiválóan üzemelő hármas számú papírgéppel együtt - a Magyarországon keletkező hulladékpapír mintegy 90 százalékát dolgozza fel. A két vállalat ezzel jelentősen hozzájárul a Magyarország számára az uniós irányelvekben előírt összes csomagolási hulladék-újrahasznosítási kötelezettség teljesítéséhez.

Az alig több mint másfél év alatt elkészült új papírgép próbaüzeme júliusban indult. Az alapkőletétel 2007. november 9-én volt, a gépszerelést 2008 szeptemberében kezdték meg a szakemberek.

Az építkezés során mintegy 3000 kilométer fémalkatrészt, 750 kilométer kábelt, 80 kilométer csővezetéket, 325 kilométer elektromos vezetéket és nagyjából 200 ezer tonna betont építettek be, 68 alvállalkozó közreműködésével.

A papírgép 7,8 méter szélességben nagyjából 80km/óra gyártási sebességgel évi csaknem 400 ezer tonna könnyű grammsúlyú fedő és hullámközépréteg papírokat gyárt, száz százalékban hulladékpapírból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!