A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A magas adósságállomány és a jövőre esedékes választások miatt korrekcióra lehet számítani a kelet-európai térségben, amely eddig a befektetők kedvence volt.
Vágólapra másolva!

Korrekció előtt állhatnak az idei évben amúgy remeklő kelet-európai devizák, a befektetőket elsősorban a térség magas adósságállománya aggasztja - derül ki a Bloomberg összeállításából.

A hírügynökség kiemeli, hogy a magyar forint a megfigyelt 26 feltörekvő deviza közül a leggyengébb teljesítményt nyújtotta az utóbbi egy hónapban, miközben Szlovákia, Lengyelország, Bulgária és Csehország esetében jelentősen nőtt a hitelkockázat a CDS-piaci felárak alapján.

A Bloomberg által idézett szakemberek szerint a világgazdaság ugyan kifele tart a recesszióból, de a kelet-európai országoknak meg kell küzdeniük a magas adósságállományokkal, amelyek nagy része külföldi adósság. Az elszálló deficitek miatt több régiós ország (Lengyelország és Lettország) arra kényszerült, hogy kitolja az euróbevezetési dátumot, Románia és Magyarország pedig komoly megszorításokat vezetett be a nemzetközi hitelcsomag megkapása érdekében.

Az Európai Bizottság (EB) szerint Magyarországon a GDP-arányos adóságállomány három éven belül eléri a 75 százalékot, a lengyel ráta pedig 60 százalék fölé emelkedik 2011-re. A deficitek szempontjából Lettország 2010-ben 12 százalék fölötti értékkel számolhat, és Lengyelországban is több mint 7 százalékos hiány várható.

A Bloomberg elemzői szerint az elkövetkező időszakban nincs esély a válság előtti évek növekedési ütemére, mégpedig elsősorban azért, mert nem lehet a korábbiakhoz hasonló tőkebeáramlásra számítani. A szakértők szerint az is bizonytalansági tényező, hogy jövőre több választást is tartanak majd a térségben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!