Szőlőirtásra 3,5 milliárd forint jön az EU-tól

Vágólapra másolva!
Brüsszel a következő szezonban 3,51 milliárd forinttal támogatja a magyarországi szőlők kivágását. Az igény ennek pont kétszerese volt.
Vágólapra másolva!

Magyarország a 2009/2010-es borpiaci évben 3,51 milliárd forintot kap az Európai Uniótól a szőlőkivágás támogatására - közölte Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke pénteken az MTI-vel. A borpiaci évre 4406 kérelem érkezett be a hivatalhoz, az igényelt terület nagysága pedig 3075 hektár volt. A tavalyi pénzügyi keret kimerülése miatt áthozott elfogadott kérelmekkel együtt jóváhagyott támogatási igény 7 milliárd forint. A múlt évben 2,3 milliárd forintot fizettek ki kivágási támogatásként.

Az MVH a múlt héten kezdte postázni a szőlőkivágási engedélyeket az idevonatkozó rendeletben előírt sorrend alapján. Az engedélyeket 2010. január 31-ig megkapják az érintettek. Az ültetvények kivágását kizárólag a jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni, majd annak megtörténtét be kell jelenteni az MVH-nak. A hivatal pedig a kivágás elvégzésének ellenőrzését követően fizeti ki a támogatást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!