Vágólapra másolva!
Az idei év első tíz hónapja alatt 2,1 százalékkal csökkent a fizetések reálértéke Magyarországon, a közszférában nőtt a foglalkoztatás, a versenyszférában csökkent.
Vágólapra másolva!

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a számviteli nyilvántartások alapján jelentett bruttó átlagkeresetek 2009 első tíz hónapjában 0,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A jelentés szerint a reálkereset 2,1 százalékkal maradt el az előző évitől. A versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett; a költségvetési szférában (döntően a 13-ik havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt) 8,1 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az alkalmazásban állók létszáma 2009. január-októberben átlagosan 2 millió 665 ezer volt. A költségvetési szférában 747 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 829 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 3,9 százalékos csökkenését jelentette az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában döntően a közfoglalkoztatás bővülése miatt 3,2 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,6 százalékkal kisebb létszámot foglalkoztattak, mint egy évvel korábban. A versenyszférában 6,8 százalékos volt a létszámcsökkenés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 196 100 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 196 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 198 600 forintot ért el. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 122 000 forint volt; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 90 500 forint, a szellemi foglalkozásúaké 154 600 forint).

(A KSH részletes jelentését és a szektorális adatokat itt találja meg.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!