Nagy esés várhat a tőzsdére

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,02 pontos csökkenéssel, 21 588,23 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest 0,11 százalékkal gyengült. A továbbra sem javuló nemzetközi befektetői hangulat miatt a BÉT-en folytatódhat az árfolyamok gyengülése szerdán.
Vágólapra másolva!

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: nem javult a hangulat a világ tőzsdéin kedden sem, a régió és ezen belül a magyar piac azonban jól tartotta magát. Az európai indexek jelentősebb gyengülésével szemben a BÉT-en a részvények csak idei nyereségüket "adták vissza" az elmúlt napok korrekciójában. Ezért Balásy Zsolt nem zárta ki, hogy az újabb, erősebb eladói nyomásra akár jelentősebb esés is lehet a magyar piacon.

A CIB elemzői is azt emelik ki, hogy noha a keddi makrogazdasági adatok többsége a vártnál jobb eredményt mutatott, az amerikai indexek a nap végére negatív tartományba csúsztak és Ázsiában sem javult sokat a helyzet. A dollár a kockázatkerüléssel együtt erősödött. Hangsúlyozzák, hogy az emelkedő trendet még nem kell temetni, az még messze van, de elérhető közelségben.

Szerdán a piacok Barack Obama országértékelő beszédére és a Fed Nyíltpiaci Bizottságának közleményére várnak. A befektetők elsősorban a bankok megregulázásáról szóló megjegyzésekre lesznek kíváncsiak az Obama beszédből, de az is érdekes lehet, hogy a gazdaságpolitikával kapcsolatban mennyire üt meg populista hangnemet az elnök.

Fehér házi forrásokra hivatkozva a CBS televízió kedden azt jelentette, hogy az állami kiadások tíz év alatt 250 milliárd dolláros megtakarítást eredményező befagyasztását fogja javasolni Barack Obama amerikai elnök a kormány hamarosan nyilvánosságra hozandó idei költségvetésében.

A The New York Times értesülése szerint a befagyasztásra ítélt programok közé tartozik a légiközlekedés irányítása, az agrártámogatások, továbbá oktatási, élelmezési és parkfenntartási programok. A megszorítások nem érintenék a védelmi és belbiztonsági kiadásokat, valamint a külföldi segélyprogramokat és a veteránok támogatását. Nem fagyasztanák be az idősek és rászorultak egészségügyi ellátására fordítandó kiadásokat és a társadalombiztosítási programokat sem.

Az elnök a kezdeményezéssel meg akarja mutatni, hogy kezében tartja az óriásira duzzadt hiányt. Szándékát azonban elemzők szerint nem biztos, hogy kedvezően fogják fogadni pártja, a Demokrata Párt vezetői, akik közül sokan úgy látják: az ilyen önkorlátozások kockázatos politikát jelentenek mély gazdasági recesszió idején.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 269,66 pontos, 1,23 százalékos csökkenéssel, 21 611,25 ponton zárt kedden.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről