A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Visszatért a lakosság a befektetési alapokhoz

Vágólapra másolva!
Jó évet zártak tavaly a befektetési alapok: vagyonuk csaknem ötödével nőtt 2008. decemberéhez képest, és így decemberben csaknem 3 ezer milliárd forintot tett ki. Ehhez az eredményhez a lakossági befektetők jelentős mértékben járultak hozzá, akiktől az év utolsó hónapjában nagyon sok friss tőke áramlott az alapokba.
Vágólapra másolva!

"A tavalyi második félévben ismét jelentős hozamokat értek el a befektetési alapok, emellett a fokozatos jegybanki kamatcsökkentések is megalapozták a kisbefektetők bizalmát. Habár kezdetben elsősorban a pénzpiaci alapokat keresték, decemberben már más alapokba is fektettek pénzt." - hangsúlyozta Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok decemberben összesen 54,5 milliárd forintot vonzottak, amellett ezeken a felfelé ívelő piaci teljesítmények miatt 34,6 milliárd forintnyi hozam is felhalmozódott. Bár egyes magasabb kockázatú alapokból - részvényalapok, abszolút hozamú alapok - részben az eddig elért hozamok realizálása érdekében vontak ki tőkét a befektetők, ennek mértéke nem volt számottevő. Összességében a decemberi 3,1 százalékos bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 413 hazai befektetési alapban 2998 milliárd forintot kezeltek.

A legtöbben továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapokban bíznak: az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon decemberben az átlagnál is valamivel gyorsabban nőtt. Összesen 48,3 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, ami nem meglepő, hiszen a korábbi hónapokban ezeken az alapokon is tekintélyes hozamra tehettek szert a befektetők. Ráadásul, ez decemberben még az előző két hónapnál is magasabb volt, ami pedig további 14,9 milliárd forinttal növelte a befektetések értékét.

Az év utolsó hónapjában a pénzpiaci alapok teljesítettek a legjobban, ezek népszerűsége töretlen maradt - 38 milliárd forintnyi friss tőke vándorolt ezekbe a termékekbe - így vagyonuk összességében 4,4 százalékkal emelkedett.

Jól teljesítettek az ingatlanalapok is: ezekbe 8 milliárd forint friss pénz érkezett, és 1,7 milliárd forint hozamot is termeltek, amellett újra felkeltették a befektetők érdeklődését a hazai ingatlanalapok alapjai is. Érdekes tendencia, hogy ismét keresik a biztonságot, és a garanciát a befektetők, hiszen a garantált alapok összvagyona a tavalyi évben először decemberben tudott megint növekedni, így az a hónap végén meghaladta a 406 milliárd forintot. A biztonságra való törekvés látszik a kötvényalapok statisztikáiból is: ezekbe is mintegy 5 milliárd forint értékben fektettek be decemberben.

Végül a részvényalapoknál éppen a nagyobb kockázatot is vállaló befektetők döntései miatt volt jelentősebb mértékű tőkekivonás. Az elmúlt időszakban ugyanis ezek az alapok különösen jól teljesítettek, így azért váltották vissza őket tömegével, hogy ezekhez a hozamokhoz hozzájussanak. Decemberben 2,4 milliárd forintot vontak ki a részvényalapokból, ennek ellenére vagyonuk így is tovább nőtt a folytatódó piaci fellendülés miatt: 2,4 százalékkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!