Padlóra került az OTP, a forint sem úszta meg

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piacokon eladási hullám söpört végig, ami a magyar részvényeket és a forintot is a mélybe küldte. A BUX 4,6 százalékos mínuszban zárt, az OTP 6,2, a Mol pedig 5 százalékkal gyengült, az euró árfolyama 273 forint fölé került.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön pesszimista hangulat uralkodott el a pénzpiacokon. A piaci kockázatkerülést szerdán még mérsékelte a görög költségvetés rendbetételére az EU által elfogadott és szoros végrehajtási felügyelet alá vont szigorú terv híre, csütörtökön azonban már előtérbe kerültek az euróövezet perifériáján lévő országok, Görögország és Portugália pénzügyi gondjai.

A bizonytalanná váló befektetők ezért a rizikósabbnak tartott piacokon eladásokban kezdtek. A BUX folyamatosan veszített értékéből, a zárás előtt gyakorlatilag szabadesésbe váltott, végül 4,6 százalékos mínuszban végzett.

OTP-zuhanás, kedvező prognózis

A vezető részvények közül az OTP járt a legrosszabbul, a bankpapír több mint 6 százalékkal 5400 forintra zuhant, a Mol 5,1 százalékkal 17 600 forintra esett. Ezzel párhuzamosan a Magyar Telekom 2,1 százalékkal 701 forintra, Richter pedig 3,4 százalékkal 39 325 forintra gyengült. Érdekes, hogy a Deutsche Bank éppen csütörtökön publikálta az OTP-ről szóló elemzését, amely szerint komoly erősödés vár a magyar bankrészvényre. A prognózis alapján az OTP árfolyama egy éven belül eléri a 7300 forintos szintet.

A nemzetközi piacokon is a borúlátó befektetők diktálták a tempót. A vezető New York-i tőzsdeindexek közül a Dow Jones Industrial Average - magyar idő szerint - 17 óra körül, azaz nem sokkal a nyitás után 1,8, a technológiai papírok teljesítményét mérő Nasdaq 2, a félezer papír mozgását tükröző S&P 500 pedig 1,9 százalékos mínuszban volt.

Az euró dollárhoz mért jegyzése hét hónapja nem látott mélységbe, 1,38-as szint alá került, az arany ára a kulcsfontosságú 1100 dolláros határ alá süllyedt, és az erősödő dollár hatására az olajár is átlépte a 75 dolláros árküszöböt.

Ütötték a kockázatos devizákat - köztük a forintot

A legtöbb feltörekvő piaci deviza, így a zloty és a forint is pórul járt. A szerdán napközben még 270 forint alatt mozgó euróárfolyam csütörtökön fokozatosan gyengült, reggel 271,30 körül volt a jegyzés, majd innen - a térségbeli devizákkal együtt - tovább gyengült, öt óra körül már 273,72 forintot kellett egy euróért adni. Ezzel párhuzamosan a dollár 193 forintról 198 forint fölé drágult, a svájci frank jegyzése pedig 183 forintról 186,40 forintra ugrott.

A görög, spanyol és portugál államkötvények hozama növekedett a befektetők által etalonként kezelt német államkötvényekhez képest, ami biztos jele a kockázatkerülésnek. A térségbeli devizák is "felzárkóztak" az uralkodó trendhez, jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, annak ellenére, hogy az elmúlt napokban, hetekben saját javuló makrogazdasági kilátásaiknak köszönhetően sikerült egy kissé függetlenedniük a befektetői hangulattól. A kereskedők szerint a befektetők csak okot kerestek arra, hogy eladásokba kezdhessenek.

A kedvezőtlen hangulat ellenére nem valószínű, hogy újabb jelentős forintgyengülés következik be, az euró árfolyama várhatóan továbbra a 265 és 275 forint közötti sávban marad, ahol augusztus óta mozog, mert 274 és 275 forintnál erős ellenállásba ütközik az árfolyam.

Esett egész Európa

A portugál és a spanyol irányadó index legutóbb 2008 végén zuhant akkorát, mint csütörtökön, nyilvánvalóan szoros összefüggésben az országok államháztartásával kapcsolatos problémákkal. A londoni Footsie 2,2, a frankfurti DAX 2,5, a párizsi CAC 40 pedig 2,8 százalékkal esett csütörtökön. Az egyes országok tőzsdeindexei is gyengültek, egyedül csak Izland jelentett kivételt ez alól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!